2024. április 27., szombat

Jégtorlasz Újvidék és Belgrád között

A magyar jégtörőknek 60 kilométeres szakaszt kell áttörni

Mivel Belgrádtól lefelé feltorlódtak a jégtáblák, Újvidék és a főváros között jégdugó keletkezett a Dunán. A magyar jégtörők ma reggel folyásiránnyal szemben indultak el Belgrádból Újvidék felé. A Széchenyi és a Jégtörő hét óránként 10 kilométeres sebbességgel halad, így az Újvidéktől lefelé keletkezett mintegy 60 kilométeres torlaszt várhatóan estig áttörhetnék. De információink szerint a délutáni órákban Belgrád alá hajóznak, mert ott nagyobb a baj. A jégdugó azért keletkezett, mert Belgrád után nem tudnak akadálymentesen távozni a feltört jégtáblák. Novi Banovcinál van az egyik legmagasbb jégtorlasz – a folyó feszínétől helyenként másfél méteres –, majd Surduk közelében lesz még egy vastagabb jégréteg. A többi szakaszon 2-3 centiméteres jég van, ami könnyen áttörhető. A Vajdaság Vizei Közvállalat szakemberei szerint aggodalomra nincs ok, ugyanis a folyó vízállása alacsony, és a jégtáblák alatt is folyik a víz lefelé, nem kell tehát árvíztől tartani. Ennek ellenére a Duna 89 kilométeres szakaszán rendkívüli készültség van még mindig érvényben. A Tisza, Száva és a Duna 644 kilométeres szakaszán pedig rendes készültségi helyzet van.

Munkában Jégtörő VII. Novi Banovcinál (Fotó: Kabók Erika)

Munkában Jégtörő VII. Novi Banovcinál (Fotó: Kabók Erika)

Szerbiának a  sajtó szerint naponta 50 ezer euró kára van abból, hogy hajózhatatlan a Duna. Csak ezen a folyón tavaly 9,5 millió tonna árut szállítottak.

A Duna felsőbb szakaszán, a dályai kanyarban pontosan egy héttel ezelőtt sikerült áttörni a jégtorlaszt. Akkor a Jégtörő XI. egy keskeny átjárót tört át Vukovártól Apatinig. Most ugyanez a hajó, amely a szerb–magyar–horvát államközi megállapodás értelmében teljesít szolgálatot a Duna felső szakaszán, szelesíti a folyó közepén lévő mintegy 20 méteres utat. A Jégtörő XI. ma Vukovárból indult el folyásiránnyal szemben a folyón.