2024. április 27., szombat

Káosz a repülőtereken Trump tiltó rendelete miatt

Donald Trumpnak, az USA elnökének a döntése, hogy lezárja a határokat egyes muszlim országokból érkező menekültek előtt valóságos káoszt váltott ki a repülőtereken, írja a Guardian.

Mint közölték, néhány embert – akik elutaztak az USA-ba –, letartóztattak a repülőtereken, volt, akinek megtiltották, hogy felmenjenek a repülőre, másokat a repülőkről felszállás előtt kísértek le.

Szombat estéig 11 embert vettek őrizetbe a New Yorki John F. Kennedy repülőtéren, közölte a Kongresszus Demokrata táborából való Jerry Nadler és Nadia Velascez, akik részt vesznek a repülőtéri tiltakozásban.

Az őrizetbe vettek között van két iraki menekült: Hamed Khalid Darvesh, aki tíz évig az USA iraki nagykövetségén dolgozott, és Haider Samer Abulhalek Alsavi, aki az Amerikában dolgozó feleségéhez szándékozott csatlakozni.

Nadler közölte, hogy az őrizetbe vetteknek nem kell semmit aláírniuk és ügyvédet kell kérniük.

A New York-i John Kennedy repülőtéren mintegy kétezren tiltakoztak kiáltozva, hogy „engedjétek őket el”, közölte az AFP. Tiltakozások voltak még Amerika-szerte tízegynéhány nagyobb amerikai repülőtéren: Dallasban, Los Angelesben, San Franciscóban, Denverben, Filadelfiában.

A kormányzaton kívüli az emberjogi szervezetek képviselői szerint utasokat tartóztattak fel Atlantában, Hustonban és Detroitban is.

Ugyancsak a Guardian szerint a menekülteknek, az egyetemistáknak és a munkásoknak, akiknek korábban jóváhagyták az úgynevezett zöldkártyát, úgyszintén nem engedték meg, hogy USA-ba induló a repülőbe szálljanak. Ez történt Amsterdamban, Frankfurtban, Kairóban és más európai városban, a Közel-Keleten és Afrikában is.

A Guardian hangsúlyozza, hogy Trump határozata, hogy kilencven napra betiltsa a szíriai menekültek beutazását, valamint ugyancsak hat muzulmán ország (Irak, Irán, Jemen, Szudán, Líbia és Szomália) polgárai számára, konfúziót okozott a repülőtereken, és hogy a tiltólistán vannak azok is, akiknek zöldkártyája van.

A tiltó rendelet a kettős állampolgársággal rendelkező polgárokra is vonatkozik, például Nagy-Britannia és Irak vagy Kanada és Szomália polgáraira.

Az új amerikai adminisztráció tisztségviselői a mai sajtótájékoztatón, nevetségesnek ítélve elutasították azt a megállapítást, hogy Donald Trump amerikai elnök rendelete „a muszlimok betiltását” jelenti, adja hírül a Reuters.

Az egyik tisztségviselő megállapította, hogy Afganisztánra, Malajziára, Pakisztánra, Ománra, Tunéziára és Törökországra nem vonatkozik az új rendelet, annak ellenére, hogy ezekben az országokban muzulmán többségű a lakosság.

A kérdésre, hogy mit gondolnak az új rendelet miatt egymás után érkező keresetekre, ami káoszt és nyugtalanságot okozott a repülőtereken, a tisztségviselők nem fűztek külön kommentárt.

A New York Times közli, hogy a repülőtereken feltartóztatták azokat a menekülteket, akik a repülőkön tartózkodtak Trump rendeletének a meghozatalakor.

A New Yorki lap azt írja, hogy Trump rendeletének a végrehajtása miatt a repülőtéren fogva maradt egy iráni tudós, aki munkahelyére, a bostoni laboratóriumba indult volna vissza, egy iraki, aki fordítóként az amerikai katonaságnak dolgozott, egy szíriai menekültcsalád, amely Ohio szövetségi államban szándékozott új életet kezdeni, és mások.

A Reuters korábban hírül adta, hogy Trump rendelete után öt iraki és egy jemeni utast meggátoltak abban, hogy felszálljanak egy Kairóból New Yorkba induló járatra. Azt is közölték, hogy ezeket az utasokat feltartóztatták és átutasították az otthonaik irányába induló járatokra, annak ellenére is, hogy érvényes vízummal rendelkeztek, állítják a brit hírügynökség hírközlői.

Trump kijelentette, hogy a rendelet abból az elgondolásból született, hogy meggátolják a „radikális iszlám terroristák” USA-ba való beutazását, hozzátéve, hogy az Amerikai Egyesült Államok csak azokat kívánja befogadni „akik szeretik az amerikaiakat”.