2024. május 7., kedd

A fiatalok és a nők kapnak nagyobb figyelmet

Három évig tartó projektum vette kezdetét Szabadka és Svédország között

Tegnap Szabadkára látogatott a svédországi Sandviken község delegációja. A küldöttség tagjai Bogdan Laban polgármesterrel és az önkormányzat munkatársaival tartottak megbeszélést annak a projektumnak kapcsán, mely a hét elején vette kezdetét.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

Dragi Vučković, az észak-bácskai körzet vezetője elmondta, a két önkormányzat egy évvel ezelőtt kezdett egy közös projektum megvalósításába, melyet a Svéd Nemzetközi Fejlesztési Együttműködési Ügynökség (Sida) sikeresnek ítélt, és jóváhagyta egy újabb, három évre szóló projektum támogatását is, mely már kezdetét is vette.

– A héten már megbeszéléseket folytattunk a projektum kapcsán, megszülettek az általános célkitűzések, a projektum magában foglalja a vállalkozások fejlesztését és a fiatalok itthon tartását, továbbá a demokratikus kapacitások erősítése és a nők politikai döntéshozatalba való bekapcsolása is szerepet kap benne. A polgárok és a gazdaság érdeke azonos, attól függetlenül, melyik párt van hatalmon, éppen ezért a projektumban egyaránt részt vesznek a hatalmi struktúrák és a legjelentősebb ellenzéki vezetők is, hiszen együttesen kell dolgoznunk a célok eléréséért, vagyis, hogy segítsünk a vállalkozóknak, és hogy a polgároknak színvonalasabb szolgáltatást nyújtsunk intézményeinkben – mondta a körzetvezető.

Anders Landel, a sandvikeni önkormányzat munkatársa és a község európai ügyekkel foglalkozó irodájának vezetője örömét fejezte ki, hogy folytatódik a két város együttműködése, melynek keretében szeretnék a fiatal vállalkozókat segíteni, ezáltal új munkahelyeket teremteni és a svéd, illetve szabadkai fiatalokat szülővárosukban tartani, továbbá a fiatal nőket is szeretnék ösztönözni arra, hogy gazdaságilag és politikailag legyenek aktívabbak.

A projektum keretében az év folyamán a szabadkai munkacsoport ellátogat Sandvikenbe, illetve néhány sandvikeni vállalat részt vesz a szabadkai gazdasági vásáron, hogy lehetséges szabadkai üzleti partnerekre találjanak, illetve az ősz folyamán szabadkai vállalkozók egy csoportja vesz részt a sandvikeni gazdasági vásáron. A projektum keretében olyan vállalkozásokat is támogatni fognak, amelyek elsősorban a fiatalok számára nyitnak új munkahelyet.