2024. április 26., péntek

Csikós Árpád a példaképek között

A tóthfalui biogazdálkodó a 2016-os Év Példaképe pályázaton a Magyar Turisztikai Ügynökség különdíját érdemelte ki

A magyarországi Példakép Alapítvány minden évben pályázatot ír ki az év példaképének megválasztására.

Csikós Árpád: A különdíj újabb lendületet ad (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Csikós Árpád: A különdíj újabb lendületet ad (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

A Példakép Alapítvány tavaly csatlakozott a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága által meghirdetett „2016 a külhoni magyar fiatal vállalkozók éve” elnevezésű programhoz, ezért 2016-ban a Példakép Pályázatra kizárólag határon túli fiatal vállalkozók jelentkezhettek. A pályázók közül neves gazdasági szakemberekből, vállalatvezetőkből, vállalkozókból álló szakértő zsűri választotta ki azt a 30 határon túli fiatal vállalkozót, aki bekerült az év példaképei közé. Az alapítvány közülük válogatva pénteken a Pesti Vigadóban gálaműsor keretében hirdette ki, hogy ki nyerte el az Év Példaképe címet és a vele járó 5 millió forintot, valamint a számos különdíjat. Az Év Példaképe fődíját Wéber Tibor Rudolf erdélyi építőipari vállalkozó kapta, a különdíjak közül pedig egy Vajdaságba is került, ugyanis a Magyar Turisztikai Ügynökség különdíját a tóthfalui Csikós Árpád érdemelte ki.

Csikós Árpád 1998 őszén vette át a családi gazdaság vezetését, a szülei korábban hagyományos szántóföldi kultúrákat termesztettek. A fiatalember a zöldségfélék termesztésének irányába terelte a gazdaságát, annak is az organikus változata felé, és mára a feleségével egy húsz hektáron elterülő ökogazdaságot vezetnek. Több mint harminc zöldségfélét termesztenek, legnagyobb mennyiségben sárgarépát, céklát, hagymát, csicsókát, fejes káposztát, valamint néhány alapvető gabonafélét. Termékeiket üzletláncok polcain kínálják, a feldolgozóipar is vásárol tőlük, és házhoz szállítással körülbelül 100 családot látnak el hetente ökozöldséggel.

A fiatal vállalkozó kérdésünkre elmondta, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség különdíja arra ösztönzi, hogy továbbra is méltó maradjon a kitüntetéshez, és ez a díj újabb lendületet is ad a vállalkozásához:

– Eddig is tudtuk, hogy fontos és érdemes biogazdálkodással foglalkozni, de az, hogy ezt egy szakmai zsűri is ennyire pozitívan értékelte, nagy lendületet ad. A különdíjat a Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatójától vettem át. A fogadáson elmondták, hogy az ügynökség meg fog keresni, és akkor beszélünk a díjjal kapcsolatos részletekről.