2024. április 27., szombat

Madáretetés télvíz idején

A madarak etetésében a legfontosabb a folyamatosság

Télvíz idején az itt maradt madarak nem mindig tudnak elegendő élelemhez jutni, ezért nagyon sokat tehetünk értük, ha a hideg hónapokban madártetőket helyezünk ki, és különféle magvakat szórunk le nekik. A Riparia Természetbarátok Egyesülete a Palics-Ludas Közvállalattal együttműködve az idén is megszervezte a téli madáretetést négy védett területen, mégpedig a Szelevényi erdőben, a Ludasi-tónál, a palicsi Nagy parkban és a szabadkai erdőben helyeztek ki etetőket, amelyekben a madarak táplálékra lelhetnek.

Pahert Szebasztián természetvédelmi őr és a Riparia tagja elmondta, attól függően, hogy mennyire hosszú és kemény a tél, etetőnként 4-5 zsák napraforgó fogy el, mely a környékbeli termelők adománya, illetve a hajdújárási Suncokret magáncég több tíz zsáknyi hulladék napraforgóval segíti az akciót. Mint hozzátette, a napraforgó a leguniverzálisabb madáreleség, emellett lehet kölest, diót, mogyorót, egyéb olajos magvakat is kirakni a madaraknak, a lényeg, hogy ne legyen pirított és sózott, emellett állati eredetű, nem sózott és nem füstölt zsiradékot is kikészíthetünk, például faggyút, ami a hentesüzletekben könnyen beszerezhető, de egyes madarak szeretik az almát, így azt is kirakhatunk.

(Fotó: Gergely József)

(Fotó: Gergely József)

– A téli időszakban három csoportba sorolhatók a madarak, az elsőbe a költöző madarak tartoznak, amelyek a táplálék hiánya miatt délebbre mennek. A második csoportba tartoznak azok a madarak, például a cinegék, melyek helyben maradnak, tavasztól őszig rovarokon, kukacokon élnek, télen viszont át tudnak térni magevésre, és azok a madarak, például zöldikék vagy a pintyfélék, melyek egész évben magokon élnek. A harmadik csoportba tartoznak a kóborló madarak, mint például a sirály, az egerészölyv és a vörös vércse, amelyek nem költöznek el. A legjobb, ha csinálunk egy madáretetőt, ami készülhet akár egyszerű műanyag palackból is, a lényeg, hogy úgy helyezzük ki, hogy biztonságos legyen, vagyis legyen elég magasan, hogy a macskák ne tudják könnyen elérni vagy levadászni a madarakat, és a madáreleség lehetőleg ne ázzon, illetve ha a madáretető lábakon áll, érdemes körülvenni valamilyen lemezzel vagy szúrós ágakkal, ami megnehezíti a macskák felugrását – tanácsolta a természetvédelmi őr, hozzátéve, hogy a lakásban élők is etethetik a madarakat, csupán egy lécdarabot kell a párkány külső szélére helyezniük, a léc és az ablak közé pedig szórjanak eleséget.

Nagyon fontos, ha úgy döntünk, hogy etetjük a madarakat, akkor azt tegyük folyamatosan, a madarak ugyanis megtanulják, hogy hol van élelem és az éjszakázóhelyükről akár több kilométeres körzetből is érkeznek, hogy itt egyenek. Egy éjszaka alatt nagy zsírmennyiséget elfogyasztanak, hogy melegítsék magukat, és ha másnap kimerülten, éhesen az etetőhöz érnek, de nem találnak élelmet, akkor komoly problémát okozunk ezzel a madaraknak. Az etetés októbertől márciusig tart, de bármikor el lehet kezdeni az eleség kihelyezését, mindig nagy segítség ez a madaraknak, különösen a nagy fagyok és a hó idején, mert ekkor a legfontosabb, hogy legyen élelmük.

– Érdemes az etetők köré mesterséges odúkat is kihelyezni, ezekben a madarak éjszakázhatnak is, s így valamennyire közelebb tudjuk hozni őket az etetőhöz is, tavasszal pedig általában ezeket az odúkat elfoglalják és ott maradnak a közelben, a kertben pedig nagyon hasznosak tudnak lenni – tudtuk meg Pahert Szebasztiántól.