2024. április 27., szombat
LABDARÚGÁS

„Valószínűleg távozom”

Farkas Dániel, a Spartacus labdarúgója az őszi idényt értékelte

Csapatában stabil kezdőként számítanak rá, a jobb szélen a védelemből és a támadásokból is egyaránt kiveszi a részét, a tavaszi szezontól azonban valószínűleg máshol folytatja karrierjét Farkas Dániel, a szabadkai Spartacus, valamint a teljes szerb élmezőny egyetlen magyar anyanyelvű játékosa.

Felemás téli szezont tudhat maga mögött a Spartacus, a nyolcadik helyen várjátok a tavaszi folytatást. Hogyan értékeled a csapat teljesítményét?

– Nem vagyunk elégedettek. Sok pontot vesztettünk kisebb csapatok ellen, mint a Surdulica vagy a Javor. A Radtól például hazai pályán kikaptunk, összességében négy-öt ilyen elkerülhető pontvesztésünk volt. Ezeket a mérkőzéseket hoznunk kellett volna, nélkülük jobb helyen, akár negyedik-ötödik pozícióban lehetnénk most.

A statisztikákat böngészve megfigyelhető, hogy a negyedik legtöbb gólt rúgtátok, ugyanakkor a negyedik legtöbbet is kaptátok. Hogyan tudtok javítani ezen a mérlegen?

– Tavaly épp fordítva volt, nagyon kevés gólt rúgtunk, és keveset is kaptunk. Most ez megfordult, nagyon sok gólt adunk és kapunk. A játékosokon múlik. Az edző jelenleg próbálja beépíteni a fiatalokat, szerintem a szezon második felében nem fogunk ilyen sok gólt kapni. Dolgozunk a védekezésen, a legutóbbi edzésen kiemelten gyakoroltuk, és a védekező játékosok külön edzésprogramot csináltak.

A bajnokság folytatása szempontjából kulcsfontosságú, hogy az első vagy a második nyolcasban zárjátok-e az alapszakaszt. Mit gondolsz a rájátszásos rendszerről?

– Szerintem jobb lesz, ha megváltozik ez a mostani rendszer. Néhány játékostársammal már beszéltünk erről, hogy a bajnokság a mostani formájában nem az igazi, az előző lebonyolítási rendszer jobban tetszett. Úgy tudjuk, a nagyobb csapatoknál is visszakövetelik a korábbi lebonyolítást.

A csapat alapembere és a védelem stabil pontja lettél. Mennyire vagy elégedett saját teljesítményeddel?

– Úgy érzem, elég jól sikerült ez az időszak, veszélyesen tudtam játszani, és gólpasszokat is adtam, aztán sajnos jöttek a sérülések, és visszaesett a formám. Összességében elégedett vagyok. A védelemben biztos a helyem, habár az utolsó négy mérkőzést sérülés miatt ki kellett hagynom. Az utóbbi időben az edző kipróbált a középpálya jobb szélén is, eggyel előrébb tolt, ezen a pozíción játszottam a sérülés előtti utolsó néhány meccsemet.

Ha nem lesz változás az időjárási viszonyok miatt, akkor február 18-án kezdődik a tavaszi idény. Mikor kezdődött a téli edzésprogramotok, hogyan készültök a szezon második felére?

– Kilencedikén kezdtünk edzeni, az orvosi vizsgálatot már lebonyolítottuk. Napi két edzésünk lesz, barátságos felkészülési meccseket játszunk, például 27-én Ohridba megyünk. Február 18-án lesz az első forduló, addig fontos a formába lendülés. Néhány szabad vasárnapunk és néhány egyedzéses napunk lesz, de végig nyomni kell.

Milyen körülmények között tudtok készülni ezekben a fagyos hetekben?

– Szerencsések vagyunk, mert van műfüves pályánk, ezért megfelelő módon tudunk edzeni. A körülmények egyáltalán nem zavarják a téli felkészülésünket, a műfüves pályánk nagyon jó minőségű.

Mindössze öt pontra vagytok a táblázaton a negyedik Napredaktól. Mi a csapat célja a szezon végére, mi a reális elvárás a Spartacustól?

– A cél a rájátszásos hely megtartása, hogy a felsőházban folytathassuk. Semmilyen magasabb helyezés nincs kitűzve elvárásként. Szabadkán egyébként sincsenek meg a körülmények, hogy az európai porondra lépjünk. Nincsenek például reflektoraink, a stadiont és az öltözőket pedig fel kellene újítani. Ha esetleg mégis úgy alakul, Újvidéken játszanánk a nemzetközi mérkőzéseket. Nehéz tavaszi idénye lesz a csapatnak, az első mérkőzést például rögtön a Vojvodina ellen játsszuk hazai pályán, de ahogy a csapatok közötti erőviszonyokat látom, a Spartacusnak meg kell tartania legalább ezt a nyolcadik helyet. Ez főleg azért fontos, hogy ne kerüljünk a tavalyihoz hasonló helyzetbe, amikor a kiesés ellen küzdöttünk. Így a fiatalok is tudnának bizonyítani, hiszen a rájátszásban már nem kell tartani a kieséstől.

A klub céljai világosak, de térjünk vissza hozzád. Javában zajlik az átigazolási időszak, mit vársz a közeljövőtől?

– Kaptam már konkrét ajánlatot egy másik csapattól, ha minden jól megy, nem maradok a Spartacusnál. A következő hetekben eldől, mi lesz. Úgy tudom, a két klub már megegyezett a fontosabb kérdésekben, és úgy néz ki, a másik klub biztosítja a feltételeket, amelyeket kértem tőlük. Több mint valószínű, hogy távozom.