2024. április 27., szombat
DAKAR-RALI

Peterhansel 13. titulusa

A technikai sportágak történetében vannak nagy bajnokok, hiszen a WRC-ben az idén a Dakaron is fellépett francia Sébastien Loeb kilencszer emelhette magasba a világbajnoki címért járó serleget, ugyanennyiszer lett világbajnok gyorsasági motorozásban az olasz Valentino Rossi, s hétszer lett Forma–1-es bajnok a német Michael Schumacher. Mindenképpen mellettük a helye Stéphane Peterhansel nevének is, aki motorkerékpár nyergében hatszor lett Dakar-bajnok, négy keréken pedig immár hétszeres bajnok, mert szombaton Buenos Airesben is ő vehette át a győztesnek kijáró szobrot. Ez tehát a 13. titulusa a Dakar-ralin, s korántsem biztos, hogy az utolsó, mert bár Loeb az idén megnehezítette a dolgát, de túljárni nem tudott a vén róka eszén, így jó járgánnyal jövőre is versenyben lesz.

A motorosoknál új bajnokot ünnepelhetünk, hiszen a brit Sam Sunderland eddig még életében nem fejezett be egy Dakar-ralit sem, idén viszont már taktikusabb volt, így 27 éves korára ő is bajnoknak mondhatja magát. Saghmeister Gábor egy ötéves járgánnyal vágott neki, s bizony az is csoda, hogy annyira „gyengéden” tudta kezelni, hogy végül csak beért, méghozzá 16:25:17 órás lemaradással összesítettben a 73. helyen. Nála sokkal gyorsabban száguldott csapattársa, a romániai Gyenes Emánuel, aki a 17. helyével már nyugodtan az elit tagjának tarthatja magát a világ legnehezebb terepversenyén, de a harmadik magyar, Dési János is meg lehet elégedve idei teljesítményével, hiszen végül az 56. lett. Hogy jövőre mi lesz, még titok, de e sorok írója a spanyol Joan Barreda Bortra és Hondájára tenné fel a pénzét.

A quadosoknál és a kamionosoknál is új bajnokot avattak, azazhogy Eduard Nyikolajev régi-új bajnok, hiszen dakaros karrierje során immár a második alkalommal nyert, az oroszoknak mégis az a legfontosabb, hogy a Kamaz ismét uralta a versenyt. Egyébként, ha végignézzük a dobogósok sorrendjét, csak a kamionosoknál történt meg az, hogy az első három helyet nem egyetlen márka vitte el (ebbe a tavalyi bajnok Gerard de Rooy Ivecója szólt bele), a Peugeot, a KTM, a Yamaha és a Polaris mindent letarolt az idén.

A dobogósok, motorosok: 1. Sunderland (brit, KTM) 32:06:22 óra, 2. Walkner (osztrák, KTM) 32, 3. Farres Guell (spanyol, KTM) 35:40 perc lemaradás stb. Autósok: 1. Peterhansel (francia, Peugeot) 28:49:30 óra, 2. Loeb (francia, Peugeot) 5:13, 3. Despres (francia, Peugeot) 33:28 perc lemaradás stb. Kamionosok: 1. Nyikolajev (orosz, Kamaz) 27:58:24 óra, 2. Szotnikov (orosz, Kamaz) 18:58, 3. De Rooy (holland, Iveco) 41:19 perc lemaradás stb. Quadosok: 1. Karjakin (orosz, Yamaha) 39:18:52 óra, 2. Casale (chilei Yamaha) 1:14:51, 3. Copetti (argentin, Yamaha) 4:20:19 óra lemaradás stb. UTV: Torres (brazil, Polaris) 54:01:50 óra, 2. Vang (kínai, Polaris) 4:42:34, 3. Maganov (orosz, Polaris) 6:05:35 óra lemaradás stb.