2024. április 27., szombat

Elfogták a dakkai kávézó elleni merénylet egyik felbujtóját

A bangladesi rendőrség bejelentette szombaton, hogy elfogták a tavaly nyáron egy dakkai kávézó ellen elkövetett merénylet egyik feltételezett felbujtóját, az iszlamista Dzsahangir Alamot.

A 32 éves Alamot péntek este vette őrizetbe a bangladesi terrorelhárítás a fővárostól 120 kilométerre északra található Elengában.

Juszuf Ali dakkai rendőrségi főtisztviselő szerint a férfi a Dzsamajetul Mudzsahidin Banglades (JMB) nevű iszlamista szervezet egyik új csoportjának tagja.

Alamot azzal vádolják, hogy közreműködött a Holey Artisan Bakery nevű kávéház elleni, tavaly júliusi merényletben, amely 22 ember - köztük 18 külföldi állampolgár - életét követelte. A szélsőséges ezen kívül állítólag több mint húsz támadást vezetett vallási kisebbségek ellen a fővároson kívül.

Bár a kávézó elleni merénylet elkövetőjeként az Iszlám Állam dzsihadista szervezet jelentkezett, a helyi hatóságok a JMB-t teszik felelőssé a történtekért. A bangladesi hatóságok a közelmúltban számos elfogott vagy meggyilkolt iszlamistát mutattak már be a dakkai támadás kiöltőjeként. A merénylet óta a biztonsági erők mintegy félszáz iszlamistával végeztek már, köztük a JMB több feltételezett vezetőjével.