2024. április 26., péntek

Csúcson a dízel

A drágulás oka, hogy a világtőzsdéken emelkedett a nyersolaj ára

Az utóbbi egy hónap alatt Szerbiában jelentősen megdrágultak a kőolajszármazékok. A 95 oktános benzin literje átlagban több mint 7 dinárral emelkedett, és a héten szinte minden üzemanyagtöltő állomáson meghaladta a 140 dinárt.

Ugyanebben az időszakban szinte azonos arányban drágult meg az eurodízel, és a benzinkutak többségén 150 dinár körül alakult az ára. A rekordot mégis a szuper dízel tartja (elnevezése cégfüggő): 10 dinárral lett drágább. Vannak olyan töltőállomások, melyeken szerdán 154,40 dinárt kellett érte fizetni. A 98 oktános, egyre keresettebb ólommentes benzin árát több mint 6 dinárral emelték meg az utóbbi 30 napban. Most 148,70 dinárba kerül!

– A drágulás oka, hogy a világtőzsdéken emelkedett a nyersolaj ára. Leginkább mégis a dollár árfolyamának alakulása hatott a benzin árára: csaknem kiegyenlítődött az euróval. A minőségi eurodízel egyébként az adalékok miatt drágul.

Az OPEC-tagállamoknak a termelés csökkentésére vonatkozó megállapodását követően a tőzsdéken a nyersolaj hordónként mintegy 10 dollárral lett drágább, és egyes előrejelzések szerint ára hamarosan meghaladja a 60 dollárt – mondta Miroslav Velicki, a Szerbiai Magánbenzinkutak Társulásának elnöke.

Velicki a Novostinak elmondta, hogy a kőolajszármazékok ára Szerbiában a térség országaihoz képest lassabban változik, akár csökkenésről, akár emelkedésről van szó. A régió más országaitól eltérően nálunk nem az állam határozza meg az árakat, liberalizálták a piacot. Mivel azonban egy domináns cég kiemelkedik, a többi „játékos” előbb megvárja, mit lép ez a cég, és csak azután dönt árainak összehangolásáról.

Az állam jelezte, hogy a hónap végén összehangolja a jövedéki adót a tavalyi inflációval.

– Az állam dönt arról, hogy alkalmazza-e ezt a mechanizmust. Ha zavar keletkezik a piacon, akár csökkenhet is a jövedéki adó. Minden attól függ, hogy a becslések szerint hogyan hat az ár a piac stabilitására. Kicsi azonban a manőverezési lehetőség, hiszen alapjában véve a nyersolaj világpiaci ára a döntő – magyarázta Velicki.