2024. április 26., péntek

Tízmillió dináros kárt okoz a fagy naponta

Még kétezren élnek eltakarítatlan hótorlaszok mögött – Újvidéknél jégdugót kellett törni a Dunán – Holnaptól enyhébb lesz az idő, de esni fog a hó

Továbbra is kitart a kemény fagy Szerbiában, az előrejelzés szerint e tekintetben ma sem várható változás, csütörtöktől azonban valamivel enyhébbre fordul az időjárás, a nap nagy részében azonban az ezt követő napokban is fagypont alatt marad a hőmérő higanyszála, és helyenként havazásra is számítani kell.

A folyók felszínén keletkezett jégtakaró miatt továbbra sem hajózható a Duna, a Tisza és a Száva sem. Az építési és közlekedésügyi minisztérium beszámolója szerint a Tisza felszínének mintegy a 90 százalékát borítja jég. Nem lehet közlekedni a Duna–Tisza–Duna-csatornán sem az alacsony vízállás és a jegesedés miatt. A Duna sem hajózható Bezdán és Kladovo között a jegesedés következtében. Bezdánnál és Apatinnál a folyó felületének a 70 százalékát jégtömbök borítják, Újvidéknél 60, Belgrádnál 50 százalékát, Veliko Gradišténél viszont százszázalékos a jégtakaró. A Vajdaság Vizei Közvállalat rendes jégvédelmi készültséget hirdetett a Dunán és a Száva Herkóca és a bosznia-hercegovinai határ közötti szakaszán. A Szerbia Vizei Közvállalat szintén jégvédelmi intézkedéseket foganatosított a Dunán Galambóc és Szendrő között.

Míg a gazdaságnak hatalmas veszteséget jelent a jég, másoknak határtalan örömet (Ótos András felvétele)

Míg a gazdaságnak hatalmas veszteséget jelent a jég, másoknak határtalan örömet (Ótos András felvétele)

Az újvidéki vasúti híd oszlopai megállították a Dunán úszó jégtömböket, ezért a Vajdaság Vizei vállalat tolóhajót vetett be annak érdekében, hogy megakadályozza a jég további felhalmozódását a székvárosnál. A városi kikötő révkapitányságával együttműködve hajtották végre a beavatkozást a Sloga nevű, 400 tonnás és 2000 lóerős tolóhajóval. A munka négy órán át tartott, eredménnyel zárult, sikerült feltörni a kialakult jégdugót. Fontos volt végrehajtani ezt a műveletet, mert még több jég gyülemlett volna fel, lassította volna a víz továbbhaladását, és árvíz is kialakulhatott volna – figyelmeztettek az illetékesek.

Zorana Mihajlović építési, közlekedésügyi és infrastrukturális miniszter arról számolt be, hogy naponta 10–13 millió dináros kár keletkezik a folyami közlekedés szünetelése és a vasúti közlekedés nehézségei következtében. Az elsődleges cél azonban, mint mondta, az emberek biztonságának a szavatolása volt. Reményét fejezte ki, hogy az időjárási viszonyok hamarosan javulnak, és csökken a naponta elkönyvelt kár nagysága is. Beszélt arról is, hogy egyszerre kétezer munkás van terepen országszerte annak érdekében, hogy mindenütt megtisztítsák az utakat a felgyülemlett hótól.

HÓ VAN, IVÓVÍZ NINCS

Némileg javult a helyzet a hó fedte dél-szerbiai községekben, amelyekben az elmúlt napokban rendkívüli helyzetet vezettek be a zord téli időjárás, hóátfúvások, nehezen eltakarítható hótorlaszok miatt. Živko Babović, a belügyminisztérium rendkívüli helyzetekkel megbízott szektorának kockázatkezelési felelőse a médiának tegnap elmondta: a Szerbiai Hadsereg tagjai a nap folyamán azon fáradoznak, hogy járhatóvá tegyenek minden jelenleg még járhatatlan utat a települések felé. Továbbra is rendkívüli volt a helyzet tíz község területén: Crna Trava, Blace, Trgovište, Sjenica, Medveđa, Vlasotince, Vladičin Han, Nova Varoš, Tutin és Vranje községekben. Aleksinacon feloldották a rendkívüli helyzetet, mert rendeződtek az útviszonyok, s nem volt gond az áram- és a vízellátással sem.

Hoki az újvidéki Sodroson (Ótos András felvétele)

Hoki az újvidéki Sodroson (Ótos András felvétele)

Babović arról számolt be, hogy folyamatosan haladnak előre az utak megtisztításán dolgozó egységek, a munkát továbbra is nehezíti a helyenként előforduló erős szél, mely hóátfúvásokat okoz, de az eredmény így is szemmel látható. Beszámolt még arról is, hogy Lučani községben Guča helyi közösség területén szünetelt a vízellátás is, a hideg miatt megfagyott és eltört a vízcső, a mesterek azonban elhárították a meghibásodást. Hasonló gondok Sjenica községben is előfordultak, s egyes kisebb falvak ivóvíz nélkül maradtak tegnap. Sjenicában egyébként, ahol elsőként vezették be a rendkívüli helyzetet, az utaknak mintegy a felét sikerült megtisztítani a hótól, de kétezer ember a hótorlaszok miatt továbbra sincs kapcsolatban a külvilággal. Erről már Mikailo Kaličanin polgármester számolt be.

IDŐS EMBEREK TRAGÉDIÁJA

Sajnos tragédiáról is beszámoltak tegnap a hírügynökségek. Gadžin Han közelében a hóba fagyva találták meg apa és fia holttestét. Saša Đorđević polgármester elmondása szerint a 88 és a 64 éves férfi halálához a jelek szerint több szerencsétlen körülmény vezetett. A megfagyott testeket a kenyérszállító kombi sofőrje találta meg az információk szerint. A 64 éves férfi rosszul lett, és a hóba esett. A szerencsétlen idős apa megpróbált segíteni rajta, de mivel nem volt ereje fölemelni, kötelet kötött a fia dereka köré, s megpróbálta a ház felé húzni a hóban. De csak néhány méterrel tudta arrább vonszolni, valószínűleg végkimerülésben maga is a hóba rogyott, s mindketten megfagytak.