2024. április 26., péntek

Két év alatt 620 ezren menekültek el Afganisztánból

Az ENSZ 2015 előtt már 1,2 millió afgán menekültet tartott nyilván

Afganisztánban 2015 eleje óta több mint 620 ezren kényszerültek otthonuk elhagyására a harcok miatt - derült ki az ENSZ kedden nyilvánosságra hozott jelentéséből.

A világszervezet adatai szerint ez 40 ezer emberrel több a tavaly december közepén regisztrált adatnál. Az ENSZ 2015 előtt már 1,2 millió afgán menekültet tartott nyilván.

Az otthonukból elüldözöttek nagyjából felét, vagyis 42 százalékát Afganisztán északi részén, 28 százalékát pedig az ország déli felében jegyezték fel, ahol a kormány ellen fellázadt radikális iszlamista tálibok hadműveletei zajlanak főleg Hilmend és Uruzgán tartományokban.

A humanitárius segélyszervezetek "halálos következményekkel járó" válságra figyelmeztetnek. A menekültek több mint fele gyerek, emellett a válságot tovább súlyosbítja, hogy tavaly tömegesen utasítottak ki Pakisztánból és Iránból afgánokat, akiknek egy része még évtizedekkel ezelőtt menekült ezekbe az országokba. A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) adatai szerint hozzávetőleg 1 millió afgán kényszerült visszatérni háború dúlta hazájába.

Az idei év humanitárius szükségleteivel foglalkozó ENSZ-jelentés szerint 9,3 millió afgán szorul segélyre, ami 13 százalékos növekedést jelent a múlt évhez képest.