2024. április 27., szombat

Hajózhatatlanok a vajdasági folyók

Rendkívüli helyzetet hirdettek számos dél-szerbiai községben – Egyes utak járhatatlanok – Szerdáig kitart a zord, télies időjárás

Hétfőre virradóra, majd napközben is Szerbia-szerte helyenként újra havazott, a hőmérséklet azonban a fagypont alatt maradt a nap „legmelegebb” részében is. Egyes útszakaszok ennek következtében járhatatlanná váltak, vagy azok maradtak, a még korábbról eltakarítatlanul maradt hótorlaszok, hóátfúvások következtében. Továbbra is a déli, délkeleti és a délnyugati országrészben volt a legsúlyosabb a helyzet, a raškai, zlatibori, toplicai és pčinjai körzetekben vannak a legnagyobb gondok.

A Šabac–Volujac–Zavlaka–Banja Badanja–Krupanj–Gračanica, Pričević–Pecka, IB 33–Veljkovo–Šipkovo–Zaječar–Lenovac–Bučje, Novi Glog–Donji Stajevac, Gajtan–Negosavlje, Trgovište–Donji Stajevac–Radovnica–Bosilegrad, a Trgovište és a macedón határ, a Raška–Kuti–Odvraćenica, a Kriva Feja–Gornja Ljubata–A 234-es út és a Negotin–Radujevac–Prahovo–Samarinovac–A 168-as útszakaszok járhatatlanok.

A Duna jégtömbjei Újvidéknél (Ótos András felvétele)

A Duna jégtömbjei Újvidéknél (Ótos András felvétele)

Nem hajózható jegesedés miatt a Duna, a Száva és a Tisza. A Tiszán már öt nappal ezelőtt betiltották a közlekedést, mert a folyó felszínének csaknem a 90 százalékát jég borította, beleszámítva a kanyarulatokat és a szoros torkolatokat is. Január 6-án állították le a hajózást a Duna–Tisza–Duna-csatornán, 8-án pedig már a Dunán és a Száván sem lehetett közlekedni.

A Dunának a Pupin híd feletti szakaszán, ahol a jég négy uszályt torlaszolt el, valamint a Nagy Hadi-sziget mögötti Duna-ágban, ahol jégdugó keletkezett, jégtörésre alkalmazták az Ivan Milutinović Vállalat tulajdonában álló Topola hajót. Ezzel a hajóval fogják törni a folyó belgrádi szakaszán keletkezett jeget.

A zord időjárás ellenére sem voltak gondok a vasúti közlekedésben. Meghibásodások keletkeztek ugyan, a vasúti társaság beszámolója szerint számos helyen törtek el a sínek az alacsony hőmérséklet miatt, az ilyen károkat azonban az ügyeletes szolgálatok a lehető legrövidebb idő alatt elhárították, így azok nem akadályozták a személyvonatok vagy tehervagonok továbbhaladását. Kisebb késésekkel azonban számolni kellett.

A légi közlekedésben sem kellett mindeddig fennakadásokkal számolni. A Nikola Tesla Repülőtér téli szolgálata teljes készültségben áll, és szavatolja a repülőgépek közlekedésének biztonságát – tájékoztatta a közvéleményt a repülőtér sajtószolgálata. A niši Nagy Konstantin Repülőtéren sem nehezítette meg a közlekedést a hideg idő, a repülők menetrend szerint jártak, és a repülőtéri szolgáltatásokat is fennakadás nélkül igénybe lehetett venni.

NÉGY NAPJA ELTORLASZOLVA

A meglehetősen hideg idő beállta, vagyis január 6-a óta tegnap lapzártáig 11 dél-szerbiai községben hirdettek rendkívüli helyzetet a hótorlaszok és hóátfúvások miatt. A hétvégén már nyolc község megtette ezt a lépést: Aleksinac, Blace, Sjenica, Medveđa, Vlasotince, Vranje, Nova Varoš, Tutin. Ezekhez csatlakozott tegnap Trgovište, Vladičin Han és Crna Trava is. Trgovište területén az utak kétharmad része vált járhatatlanná. Nenad Krstić polgármester beszámolt arról, hogy a község területének ugyancsak kétharmad része el van vágva a külvilágtól a havazás miatt. A rendelkezésre álló munkagépekkel el tudták takarítani a havat a trgovištei utcákból, és járhatóvá tették a nagyobb falvak felé vezető utakat, de még mindig sok kis település maradt összeköttetés nélkül. Mint hozzátette, ennek a gondnak a megoldásához nem is lesz elegendő a község rendelkezésére álló géppark, az államnak is segítenie kell. A legnagyobb gondot az okozza, hogy egyes lakott területek már negyedik napja állnak eltorlaszolva.

Vasárnap már betiltották a hajózást a Dunán (Ótos András felvétele)

Vasárnap már betiltották a hajózást a Dunán (Ótos András felvétele)

A HELYZET „NAGYON-NAGYON NEHÉZ”

Predrag Marić, a belügyminisztérium rendkívüli helyzetetekkel megbízott részlegének a vezetője arról számolt be, hogy a dél-szerbiai községek elsősorban üzemanyagot kértek az államtól, vizsgálják, hogy hova mekkora mennyiségű üzemanyagot küldjenek. A segítségnyújtás, evakuálás éjjel-nappal folyik – mondta el Marić, eddig több mint 120 hótorlasz mögött rekedt személyt mentettek ki a különleges egységek. „Nagyon-nagyon nehéznek” nevezte a dél-szerbiai önkormányzatok területén uralkodó helyzetet, beszámolója szerint élelmiszert, gyógyszereket is küldtek. Elmondása szerint csütörtökig folytatódik majd a hó elleni harc, megpróbálnak még több munkagépet juttatni mindenhova, ahol erre szükség van.

SZEGÉNY KÖZSÉGEK A HÓ FOGSÁGÁBAN

A gyenge hóesés is veszélyt jelent azokban a községekben, amelyekben már korábban rendkívüli helyzetet hirdettek – értékelte Živko Babović, a rendkívüli helyzetekkel megbízott belügyminisztériumi szektor kockázatkezelési felelőse. Mint mondta, Vranje kivételével kis, szegény községekről van szó, amelyek nem rendelkeznek megfelelő feltételekkel az utak tisztításához, ezért a köztársasági közvállalatok, a katonaság és a rendőrség is részt vesz a munkában ezeken a helyeken.

Koszovó területén is nehéz helyzetet okozott a télies időjárás. A legrosszabb körülményeket Dragaš község területén észlelték, itt tegnap immár 72 órája szünetelt az áramszolgáltatás. A hőmérséklet bőven a fagypont alatt maradt egész nap, a hóátfúvások pedig helyenként egy méter magas torlaszokat emeltek.

ISKOLAKEZDÉS HIDEGBEN IS

Nem fogják meghosszabbítani a téli szünidőt az alacsony hőmérséklet miatt, a szünidő az influenza-járvány következtében már így is január 10-éig fog tartani, 11-én azonban kezdetét veszi az oktatás. Az időjárási körülmények alakulása függvényében azonban az oktatási tárca a helyi önkormányzatok vezetőinek és az iskolák igazgatóinak megállapodására bízta az oktatás megszervezését azokban a községekben, amelyekben a legnagyobb problémát okozta a tél.

A prognózis szerint a rendkívül hideg idő szerdáig tart, a legalacsonyabb hőmérséklet Vajdaságban –10 Celsius-fok alatt marad e napon. Csütörtökön némileg enyhébbre fordul az időjárásunk, és alig 0 fok alatti hőmérséklettel kell számolni. A jövő hét első napjai, a távolabbi előrejelzés szerint, ismét erősen fagyos éjszakákat hoznak.