2024. április 27., szombat

Megbízott igazgató került az Óbecsei Népkönyvtár élére

Tallós Boglárka legfeljebb egy évig vezetheti ilyen minőségben az intézményt

Megbízott igazgatót kapott az Óbecsei Népkönyvtár: a községi képviselő-testület december 30-ai ülésén a képviselők Tallós Boglárkát ültették az igazgatói székbe. Erre azért került sor, mert az intézmény megsemmisítette az igazgatói posztra kiírt pályázatot, december 28-án pedig lejárt Šormaz Izabella négy évre szóló mandátuma. A jogszabályok szerint a megbízott igazgató legfeljebb egy évig töltheti be ezt a funkciót.

Tallós Boglárkát az Óbecsei Népkönyvtár igazgatóbizottsága javasolta megbízott igazgatónak, amit a községi képviselő-testület káderügyi, adminisztratív és munkaügyi bizottsága egyhangúan elfogadta, és előterjesztette a községi képviselő-testület ülésére. Tallós Boglárka teológiát fejezett Szegeden, a diplomáját a szabadkai egyházmegye Teológiai-Katekétikai Intézetében hitelesítették, de megszerezte a katekéta-lelkipásztori végzettséget is. Eddig a Petőfi Sándor Általános Iskolában dolgozott hitoktatóként.
Az Óbecsei Népkönyvtár igazgatói posztjára kiírt, tavaly év végi pályázatot azért semmisítették meg, mert a káderügyi, adminisztratív és munkaügyi bizottság szerint azt nem a törvénnyel összhangban írták ki, de nem ez volt az egyetlen vitás pont az eljárás során. A pályázaton csak Šormaz Izabella korábbi igazgató és Kovács Kuszli Angéla magyartanár indult. A pályázatok nyilvános felbontása után a könyvtár igazgatóbizottságának önkormányzat által delegált tagjai – Kocsis Elvira, Rácz Borbás Julianna, Keller Mónika – és a könyvtár alkalmazottjainak a sorából kikerült tagok – Rab Virág Éva, Radojević Magdolna – csak abban értettek egyet, hogy Šormaz Izabella minden feltételnek eleget tesz. Az előírások szerint a jelöltnek legalább hároméves munkatapasztalattal kell rendelkeznie a művelődés területén, és Kovács Kuszli Angéla ezt egy nem reprezentatívnak tekinthető civil szervezetben végzett kulturális szervezőmunkával igazolta, de az igazgatóbizottság utóbbi két tagja ezt nem tartotta elfogadhatónak. Álláspontjukat később a Művelődési és Tájékoztatási Minisztérium is megerősítette: tájékoztatásuk szerint a hivatkozott civil szervezet nem tekinthető bejegyzett, reprezentatív kultúregyesületnek. Az igazgatóbizottság ennek ellenére első körben Kovács Kuszli Angélát javasolta igazgatónak.
Az eljárás során több újságíró – köztük a Magyar Szó tudósítója is – szeretett volna betekintést nyerni a pályázati anyagokba, de az igazgatóbizottság erre nem adott lehetőséget. Ha az újságírók emiatt panasszal élnek a közhasznú információk biztosánál, és az igazgatóbizottság ezután sem tesz eleget törvényes kötelességének, az Óbecsei Népkönyvtárnak büntetést kell majd fizetnie az adófizetők pénzéből.
A nagyfokú érdeklődésre való tekintettel a káderügyi, adminisztratív és munkaügyi bizottság nyilvános ülésen tárgyalta meg a felmerülő problémákat, ezen Nenad Tomašević bizottsági elnök kijelentette: a bizottság felülvizsgálja majd a pályázat teljes folyamatát, és az igazgatóbizottság tagjait illetően valószínűleg politikai jellegű döntést fog hozni.