2024. április 27., szombat
BÁCSGYULAFALVA

Szilveszterkor leégett a házuk

Tavaly, december 31-én délután leégett a bácsgyulafalvi Zsigovics József családi háza. A háztartásban élők éppen pihentek, amikor a tetőszerkezetben felcsaptak a lángok. Bizonyára kéménytűz, vagy a kéményből kipattanó szikra okozhatta a bajt, amit az is tetőzött, hogy a mennyezet nádborítású lehetett, így a lángok szinte akadálytalanul terjedtek tovább. A tűzvizsgáló még nem érkezett a helyszínre, és nem erősíthette meg ezeket a feltételezéseket. A hatalmas füstre az egyik szomszéd lett figyelmes, aki riasztotta a házban lévőket, majd a tűzoltóságot.

A tető leégett, a vert falak átáztak, az épület lakhatatlan

A tető leégett, a vert falak átáztak, az épület lakhatatlan

A baj ettől kezdve még inkább fokozódott, mivel a helyi Önkéntes Tűzoltó Egyesület rohamkocsija üzemképtelen volt, nem lehetett beindítani, és a víztartálya is üres volt. A gyors beavatkozás és a kármentés ebből eredően elmaradt. Mire a zombori hivatásos tűzoltók a helyszínre érkeztek, a ház tetőszerkezete a lángok martalékává vált. A bácsgyulafalvi tűzoltók viszont kivették részüket az égő épület értékeinek mentéséből.

A családnak sikerült kimenekíteni a lakás bútorzatát, és áthordani azt a szomszédos épület fedett kapubejáratába. Az épület tulajdonosa, a Belgrádban élő, dr. Varga Ferenc nyugalmazott szemészorvos korlátlan időre a nélkülöző család rendelkezésére bocsájtotta az egyébként üresen álló épületet.

A helyi közösség tanácsa január 3-án rendkívüli ülést tartott az eset kapcsán, amelyen nagymértékben nehezményezte a helyi tűzoltók alkalmatlanságát, ugyanakkor kiemelte a segítőkész polgárok önzetlen tevékenységét a kármentésben és a Zsigovics család értékeinek biztonságba helyezésében.

Keszég Kornél felvétele

Keszég Kornél felvétele

A helyi közösség tanácsa leszögezte, hogy hiába voltak a megbeszélések a helyi tűzoltókkal, azok nem jártak eredménnyel, és a mostani eset bizonyítja, hogy a polgárok vagyona és élete érdekében változtatni kell a bácsgyulafalvi önkéntes tűzoltók magatartásán és gyakorlatán. A jövő héten a helyi közösség tanácsa tanácsi gyűjtéshez folyamodik a család javára, ehhez humanitárius számlát kell nyitnia, amely adómentes. Legutóbb 2014-ben szerveztek ilyen gyűjtést, amikor 300 ezer dinárt gyűjtöttek össze. A szerencsétlenül járt családot már meglátogatta a háziasszony munkaadója, a Čistoća kommunális közvállalat műszaki igazgatója, aki ezer eurónyi azonnal pénzsegélyt és további támogatást ajánlott fel a cég régi dolgozójának. Az összesített pénzösszegből a megítélések szerint a család majd lakható házat vásárolhat.