2022. december 5., hétfő
DAKAR-RALI

A Honda rávert a mezőnyre

A hivatalos honlap kedd esti írása szerint elsőként ért a célba, de végül mégsem lett első a Dakar-rali 2. szakaszán Nasszer al-Attijah, akit a háttérből a francia ralilegenda, Sébastien Loeb előzött meg a San Miguel de Tucumámig vezető 803 kilométeren. Loeb 1:23 percet vert a katarira, s ezzel átvette a vezetést az összesítettben, Carlos Sainznak pedig ismét sikerült dobogós helyen zárnia, így a Peugeot összességében elégedett lehet, mert az 59. szakaszgyőzelmét aratta a Dakaron, s ezzel utolérte a Volkswagent.

A 2. szakasszal kapcsolatban egyébként beváltak a jóslatok, a mezőnyt az eddig ismeretlen Chaco tartomány terepe lepte meg, mert az egyik részén nagyon poros volt, a másikon pedig a megáradt folyók, a fák és a vadállatok jelentettek kihívást, összességében azonban nagyon gyors útvonalról volt szó, amelyet a legtöbb dakaros nem szokott meg. Erre panaszkodott a kamionosoknál címvédő holland Gerard de Rooy is, aki bevallása szerint a nehezebb, technikásabb pályákat szereti. Loeb is kiemelte a pálya gyorsaságát, de szerinte még korai következtetéseket levonni a szakaszgyőzelme kapcsán, s számára az a legfontosabb, hogy a navigációban fejlődtek sokat. Al-Attijah elmondta, hogy bizony igen veszélyes részeken kellett áthajtaniuk, rengeteg rejtett gödörrel, vízzel és vadállattal tarkítva, de összességében elégedett a teljesítményével. A szakasz nagy nyertese egyébként a címvédő motoros, az ausztrál Toby Price volt, aki majdnem négy percet vert a mögötte beérkező riválisaira, s máris előre jelezte, hogy nem adja majd egykönnyen a titulusát. Ebben a mezőnyben a szabadkai Saghmeister Gábor 1 perc büntetéssel és 1:05:48 órás lemaradással a 90. helyen ért be, összesítettben pedig a 89. helyen áll.

A kamionosoknál kisebb meglepetésre a Renault zászlóshajója ért elsőként a célba, a holland Martin van den Brinkkel a volánnál, Dmitrij Szotnikov (orosz, Kamaz) és Peter Versluis (holland, MAN) előtt.

Tegap a San Miguel de Tucumán és San Salvador de Jujuy közötti 780, illetve 757 (kamionok) kilométert teljesítették, a mért szakasz 364, illetve 199 (kamionok) km volt. A szakasz rajtja tengerszint felett 1800 méteren volt, s a topográfia szerint 3000 méter felett ért célba. A szervezők leírása szerint ez volt az első off-road-terepe az idei versenynek, s az előrejelzés szerint biztosan szétszóródott a mezőny.

Lapzártánk pillanatában még csak a legjobb motorosok értek célba, a hivatalos honlap szerint ilyen sorrendben: 1. Joan Barreda Bort (spanyol, Honda) 4:22:41 óra, 2. Sam Sunderland (brit, KTM) +13:29, 3. Pierre Alexandre Renet (francia, Husqvarna) +16,30, … 9. Toby Price (ausztrál, KTM) 22:51 perc lemaradás stb.

Az autósoknak hátravolt még néhány ellenőrző pont, de a szakasz kb. háromnegyedénél Loeb minimális arányban vezetett Al-Attijah és Sainz előtt.

A mai szakasz San Salvador de Jujuytól a bolíviai Tupizáig vezet 521 km-en. Ebből 416 km a mért szakasz.