2024. április 27., szombat

Alacsonyabb kamatláb a dináralapú kölcsönre

Mérsékelt infláció, stabil árfolyam és több külföldi beruházás

A 2017-es évet alacsony infláció, a dinár és az euró stabil árfolyama és a korábbinál nagyobb külföldi tőke jellemzi majd – emelte ki Jorgovanka Tabaković bankkormányzó. A Večernje novosti napilapnak adott interjújában kiemelte, Szerbiában az elmúlt három évben sikerült az inflációt alacsony szinten tartani, ennek köszönhetően nemigen tért el a két százalék körüli kerettől.

Tabaković elmondta, a Szerbiai Nemzeti Bank mindent megtesz azért, hogy megőrizze a hazai devizapiac stabilitását.

– A külföldi beruházások kapcsán végzett értékeléseink szerint ebben az évben is az elmúlt két évhez hasonló mennyiségű beruházásra számíthatunk, ami több mint elegendő, hogy fedezze a fizetési mérleg hiányát – emelte ki a bankkormányzó.
Kiemelte, a pénzügyi stabilitás megőrzésével a Nemzeti Bank lehetőséget adott a dináralapú hitelek kamatlábainak csökkenésére.

– Január 2015-étől 2016 novemberéig a dináralapú készpénzhitelre számolt 18,3 százalékos kamatlábat sikerült 11,3 százalékra csökkenteni. Ezenkívül 15,3-ról 5,5 százalékra csökkent a dináralapú lakáskölcsönre számolt kamatláb is. Arra számítunk, hogy a bizalom növekedése az elért eredmények fenntarthatóságában serkenteni fogja a bankok közötti egészséges versenyképességet – emelte ki Jorgovanka Tabaković.