2024. április 27., szombat
AUTÓSPORT

Árok Zoltán ötszörös magyar bajnok

Befejeződött a 2016-os magyar amatőr szlalomautó-bajnokság, amelyet hét helyszínen rendeztek meg. Az idei bajnokságon a magyarkanizsai Árok Zoltán, aki már több éve rendszeresen részt vesz ezen a versenyen, Zastava Yugo személygépkocsival a következő helyezéseket érte el: a három Drag Racing Kupán két első és egy második helyet, a négy Heg Csi Race Kupán pedig két első és két második helyet gyűjtött be. Összesítettben az S-2 széria 1001–1400 cm3 közötti kategóriájában 56 ponttal az első helyen végezve megszerezte a 2016-os magyar országos amatőr szlalombajnoki címet, a széria csoportban a kilencedik helyen végzett, abszolút sorrendben pedig a harmincharmadik lett. Árok Zoltán ezzel a győzelemmel 2010, 2011, 2013, 2014 után ötödik magyar amatőr szlalombajnoki címét szerezte meg.

Tavaly a túra kategóriában indultál, az idén visszatértél az S-2 széria kategóriába. Mi késztetett arra, hogy ismét ebben a kategóriában indulj?

– A tavalyi év egy kis próbálkozás volt a túra kategóriában, ahol más szabályok szerint építhető autók mezőnyében versenyeztünk, de az idén visszatértünk az S-2 széria kategóriába, ahol régebben is részt vettünk. Az idén a versenybizottság túra kategóriában több jelentős változást irányzott elő az autók felépítésében, amit mi idő- és pénzhiány miatt nem tudtunk megvalósítani. A széria kategóriában viszont engedélyezte az E jelzésű versenygumik használatát, és mivel mi ilyen gumikkal rendelkezünk, újra ebben a mezőnyben indultunk. Továbbra is szériagyártmányú Zastava Yugo személygépkocsival versenyzek, amelyet az előírt és megengedett szabályok szerint alakítunk át a minél jobb eredmények elérése érdekében.

Hogyan értékeled az idei versenyévadot?

– Számomra az idei versenyév volt a legizgalmasabb, amelyben a legnehezebb volt újra megszereznem a bajnoki címet. A Kakucs Ringen az utolsó verseny előtt közvetlen riválisommal, Farkas Péterrel, aki Škoda Felicia márkájú autót vezet, azonos pontszámmal álltunk az élen, és aki előrébb végzett, az nyerte meg a bajnoki címet. Egy kis sportszerencsével ez nekem sikerült, 1,5 másodperccel jobb időt értem el vetélytársamnál, ami két pont előnyt jelentett, így sikerült megnyernem az idei versenyt. Külön kiemelném a Hungaroringen rendezett versenyt, amelynek egyéni hangulata és varázsa van, mindenki szeret ott versenyezni, és ez egyúttal a legtömegesebb verseny is volt.

Melyek a jövő évi tervek, és mi várható a következő versenyévadtól?

– A következő idényre a versenybizottság még nem hozta meg az előírásokat az autók műszaki feltételeiről, így csak találgatni lehet, és megvárni az új szabálytervezetet, ezután tudjuk megtenni a konkrét lépéseket az autó műszaki felkészítésére és átalakítására. A versenyeket most már csak aszfaltos körpályákon rendezik, amelyek jóval gyorsabbak a városi pályáknál, amire nekünk is fel kell készülnünk. Az autónk készen áll a versenyzésre, vannak terveink és ötleteink, amiket szeretnénk az előírt szabályok szerint megvalósítani. Mindenesetre mi 2017-ben is indulni szeretnénk minden versenyen, hogy melyik kategóriában, az majd a jövő évre meghozott technikai feltételektől is függ. Minden kategóriában nagyon erős a mezőny, de célunk az eredményes versenyzés, hogy minden pályán célba érjek, és természetesen a minél jobb helyezés elérése is – mondta Árok Zoltán.