2024. április 27., szombat

Évzáró a Gazdakörben

Jövőre is lesz Parasztolimpia – Új támogatási formák a mezőgazdaság fejlesztése érdekében

A nagy múlttal rendelkező topolyai Gazdakör havi rendszerességgel tartja meg rendes havi összejövetelét, és ezen sorozat decemberi epizódja egyben a szervezet évadzáró rendezvénye is. Erre került sor az elmúlt hétvégén a topolyai Vásártér Otthonban, ahol a tagság nagy számban képviselte magát.

A Gazdakör évzáró rendezvényének résztvevői (Benedek Miklós felvétele)

A Gazdakör évzáró rendezvényének résztvevői (Benedek Miklós felvétele)

A rendezvény Bábi Lajos, a Gazdakör elnöke évértékelő beszédével kezdődött. Bábi kiemelte az egyesület által szervezett eseményeket, köztük a legnagyobb volumenű Vajdasági Parasztolimpiát, amelyen az idén is több ezer látogató vett részt nemcsak Vajdaság területéről, hanem a határon túlról is. Emellett Bábi szót ejtett az idén megtartott szervezeti közgyűlésekről is, kiemelve, hogy új vezetőséget kapott a Gazdakör, pontosabban megtörtént az elnök újraválasztása, és két elnökségi tag cseréje. Ezt követően Mikuska Csaba, a szervezet elnökségi tagja vázolta fel a 2017-es évre vonatkozó terveket. Kiemelte, hogy jövőre is szeretnék folytatni a jól bevált gyakorlatot, hogy rendszeresen sort kerítenek szakelőadásokra, és a fiatalok munkába való bevonása és a tevékenységük fejlesztése érdekében szeretnének minél szorosabb kapcsolatot kialakítani a környék mezőgazdasági profilú oktatási intézményeivel, a helybeli Mezőgazdasági Középiskolával, a John Nesbit Egyetem Bioélelmiszer-termelő Karával, illetve a budapesti Corvinus Egyetem Zentai Határon Túli Levelező Tagozatával. Mindemellett azt is megtudtuk, hogy a következő évi Parasztolimpiára és Újkenyérünnepre augusztus huszadikán kerül sor, és az esti koncertet ezúttal az Apostol együttes adja majd.

Ezt követően a topolyai helyi önkormányzat tanácsosai, Zsemberi János, a mezőgazdasági, és Szatmári Adrián, a községfejlesztési és közbeszerzési tárca vezetője tartott beszámolót az általuk végzett munkáról. Kiemelték, hogy a mezőgazdasági termelők támogatására az idén 6,9 millió dinár állt a rendelkezésükre, és ezt három formában juttatták el a gazdáknak, kamattámogatás, biztosítási támogatás, és a szarvasmarha-tenyésztők részére az állatorvosi költségek és gyógykészítmények megvásárlására nyújtott támogatás formájában. Azt is megtudtuk, hogy ez az összeg a jövő évben növekedni fog, viszont arról is halhattunk, hogy ezt az összeget egyre nehezebb lesz előteremteni, ugyanis annak legnagyobb hányada az állami földek bérbeadásából származik, és miután elkezdték ezen földek visszajuttatását az eredeti tulajdonosoknak, illetve azok leszármazottaiknak, egyre kevesebb összeg folyik be ily módon a községi kasszába. A községi vezetés a meglévők mellett új formákat is keres, éppen ezért januárban egy közös egyeztetésre kerül sor köztük és a termelők képviselői között, hogy megtalálják a leghatékonyabb megoldásokat.

A program végén a szervezet odaadó munkájáért köszönő oklevelet adományozott Slingár Irénnek és Szabó Szabados Szilviának, valamint elismerésben részesült az egyesület állandó szakácsa, Siska Béla is.

Tomik Nimród, a Gazdakör elnökségi tagja, történész tartott előadást a szervezet múltjáról. Prezentációját a város 18. századi újratelepítésével kezdte, amikor is az ide költözők elkezdték megművelni ezt a területet. A Gazdakör az egyik legrégebbi topolyai civil szervezet, már egy 1893-ból származó újságcikk említi, és történetének kezdeti szakaszában színjátszócsoporttal rendelkezett, jótékonysági bálokat szervezett, sőt csikókiállítást is tartottak. A topolyai Gazdakör a két világháború között megerősödött, és 1942-ben tagsága 380 tagot számlált. A második világháború után gyakorlatilag megszűnt, és csak 1994-ben alakult újjá.