2024. április 27., szombat

Pluszban az államkassza

Tizenegy hónap alatt 37 milliárdos költségvetési többlet gyülemlett fel

November végén a köztársasági költségvetésben 37,4 milliárd dináros többletet jegyeztek. Ha beleszámítják a projekthiteleket, akkor is 15,4 miliárd a többlet. Mint a pénzügyminisztérium közzétette, a projekthitelekből finanszírozott nagy kiadások 7,1 milliárd dinárral nagyobbak, mint tavaly ebben az időszakban voltak. Novemberben az államháztartási bevételek 87,9 milliárd dinárt tettek ki, a kiadások pedig 84,8 milliárdot, így csupán egy hónap alatt 3,1 milliárd dinárral több valósult meg.

Az adóbevételek összege novemberben 76,9 milliárd dinár volt, ugyanannyi, mint októberben. A legtöbb pénz, mint mindig, az általános forgalmi adóból (áfából) folyt be – szám szerint 40,9 milliárd dinár. A jövedéki adóból 22,9 milliárdot nyert az államkassza.

A nem adóból származó bevételek 10,5 milliárd dinárra rúgtak: osztalékból és nyereségből 900 millió dinárt fizettek be, adományokból 400 milliót.

A költségvetési kiadások közül a legjelentősebb tétel a kötelező szociális biztosítással foglalkozó szervezeteknek való átutalás. Az előző hónaphoz képest e téren csupán annyi az eltérés, amennyivel a nyugdíjasoknak juttatott 5000 dináros egyszeri támogatás megemelte az összeget. Bérekre 18,5 milliárd dinárt költöttek.

A pénzügyminisztériumi jelentés szerint az utak karbantartásával és építésével megbízott vállalalatokat legnagyobb részt az úthálózat kiépítésére felvett kölcsönökből finanszírozzák. Ezek összesen 28,3 milliárd dináros hiányt mutattak ki.