2024. április 27., szombat

Betlehemező fiatalok járták a falut

A kevi Móra István Művelődési Egyesület tagjai húsz családhoz látogattak el a hétvégén

Húsz kevi és buránysori családnál mutatták be betlehemes játékukat a hétvégén a kevi Móra István Művelődési Egyesület Szélforgó csoportjának fiataljai, akik évek óta rendszeresen járják a falut hangulatos pásztorjátékukkal, ilyen módon kísérelve meg szebbé tenni a karácsonyi ünnepekre való ráhangolódást a falubeliek számára.

– Minden évben felelevenítjük a betlehemezés szokását, heteken át gyakorolunk, majd amikor eljön az ideje, örömmel kelünk útra, hogy a faluban mindenhol előadjuk a pásztorjátékunkat, ahova csak meghívnak bennünket – mesélte lelkesen Györe Alex, a betlehemes csoport tagja, akivel társai is egyetértettek abban, hogy mindig nagyon élvezik a betlehemezést, hiszen annak ellenére, hogy ilyenkor már általában nagyon hideg van, az egyik háztól a másikig vezető utat pedig gyalog teszik meg, eszükbe sem jutna, hogy otthon maradjanak, és a meleg szobában készüljenek az ünnepekre, hiszen a mosolygó arcok és a csillogó tekintetek mindennél többet jelentenek számukra.

– Általában mindenkinek nagyon tetszik a betlehemezés, és mindenütt megvendégelnek bennünket, kapunk gyümölcsöt meg különféle ajándékokat, amiket azután testvériesen szétosztunk egymás között – mesélte Hegyi Márk, a csoport tagja, aki társaihoz hasonlóan rendkívül fontosnak tartja, hogy ilyen módon is megpróbálják tovább éltetni elődeink hagyatékát, a betlehemezés szokását.

– A betlehemezést már eleink is mívelték, amit mi sem bizonyít jobban annál, hogy mi magunk is minden évben az 1937-es forgatókönyvet vesszük alapul, igaz, mindig igyekszünk valamilyen újítást is belevinni, némiképp megújítva ezáltal a régi hagyományokat – magyarázta Perpauer Attila, a kevi Móra István Művelődési Egyesület elnöke, aki diákként maga is tagja volt a falu betlehemes csoportjának. – A környékünkön soha nem szűnt meg a betlehemezés, csak úgy 10-15 évig szünetelt. Mi azonban ’99-ben úgy döntöttünk, hogy felelevenítjük ezt a szokást, és azóta az egyesület fiataljaival minden évben körbejárjuk a települést. A falubeliek pozitívan fogadják a kezdeményezést, sőt kifejezetten várják is, hiszen sokan már hetekkel a tél beköszönte előtt megkérnek bennünket, hogy hozzájuk is mindenképpen látogassunk el, hiszen szeretnék, ha ilyen módon is szebbé tennénk számukra a karácsonyi készülődést – tette hozzá az egyesület elnöke.

– Ez nagyon nagy élmény számunkra, hiszen alig várjuk, hogy jöjjenek hozzánk a kis betlehemeseink, mert nagyon-nagyon szeretjük őket, és hát ők is szeretnek bennünket, azért is jönnek el hozzánk – fogalmazott Kovács Mária néni, aki saját bevallása szerint férjével, Lászlóval együtt már napokkal a fiatalok érkezése előtt izgatottan várta, hogy bekopogjanak hozzájuk. – Annak idején mi is jártunk betlehemezni, igaz, az nem teljesen ilyen volt, hiszen mi csak becsavargóztunk a subába, és útra keltünk, úgy, hogy a szüleink nem is tudtak róla, mert akkoriban nem nagyon engedték volna meg, hiszen az iskolában sem volt szabad ilyesmit csinálni, de mi azért elmentünk néhány házhoz, és ilyen módon is igyekeztünk éltetni a régi hagyományokat – emlékezett vissza Mária néni, aki reményének adott hangot, hogy még sok éven át élvezheti majd a fiatalok betlehemes játékát.