2024. április 26., péntek

Nagycsaládos karácsony

A Smile évzáró rendezvényének keretében csomagosztásra is sor került

A Szabadkai Nagycsaládos Egyesület – Smile kedden tartotta karácsonyi, egyben évzáró rendezvényét, melynek vendége volt Soltész Miklós, a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára, a szabadkai magyar főkonzulátusról pedig jelen volt Menyhárt Attila vezető konzul és Gombár Szeréna konzul asszony.

A gyerekek egy betlehemes játékod adtak elő (Fotó: Gergely Árpád)

A gyerekek egy betlehemes játékod adtak elő (Fotó: Gergely Árpád)

A karácsonyi ünnepség keretében a Szivárvány Bábcsoport előadta a Karácsony a Nagyinál című bábjátékát, majd fellépett a Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület citerazenekara és a Smile egyesület gyermekeinek előadásában egy betlehemes játékot is megtekinthettek a vendégek. Az ünnepséget csomagosztás zárta.

Benák-Búcsú Emese, a Nagycsaládos Egyesület elnöke elmondta, ismét egy sikeres évet tudhatnak maguk mögött, hiszen rengeteg rendezvényük volt, nagyon sok helyre sikerült eljutniuk mind Vajdaságban, mind Magyarországon, így például Erzsébetlakon ünnepelték meg Szent Istvánt, múlt héten pedig a budapesti Országházi Gyermekkarácsonyon vettek részt.

– Azért is volt sikeres ez az esztendő, mert újabb családok csatlakoztak hozzánk, aminek nagyon örülünk, és persze folyamatosan működik a Nagycsaládos turkáló, továbbá szerveztünk családbarát tornát az anyukák részére. Nagyon szeretném megköszönni minden támogatónknak a segítséget, s külön kiemelném az önkéntesek munkáját, akik nélkül ez az egyesület nem működne.

Écsy Gábor atya, a Katolikus Karitász országos igazgatója úgy fogalmazott, a kereszténység egyik legnagyobb ünnepére készülünk, amikor is az jön el közénk, aki hasonló lett hozzánk, aki emberi formát öltött, mert szeretett minket.

Soltész Miklós (Fotó: Gergely Árpád)

Soltész Miklós (Fotó: Gergely Árpád)

– Az ünnepnek ez adja meg a lényegét, üzenetét, s ez hatja át azt a készülődést, melyet ünnep előtt végzünk. Szerény kis ajándékokkal jöttünk, de azt kívánom, hogy a tartalmán túl lássák meg, érezzék meg mindazt a gondoskodást, szeretetet, az összetartozás érzését, amit mi abba a kis csomagba bele szerettünk volna tenni. S ha ezzel az önök ünnepéhez egy kicsit is hozzájárultunk, akkor ezáltal nemcsak az önök ünnepe lett boldog és szebb, hanem a miénk is – mondta az atya.

Soltész Miklós kiemelte, az Úrjézust a legszegényebbek, de a királyok is megajándékozták, ez a szokás kétezer éven keresztül fennmaradt, és nagyon fontos, hogy odafigyeljünk egymásra.

– Az általunk hozott ajándék ugyan jelképes, de azt is jelzi, hogy Magyarországon sokan szeretik a határon túli magyar embereket. Sok erőt kívánok mindahhoz a küzdelemhez, kitartáshoz, amit családosként és magyarként itt megtesznek. Meghallgatva az egyesület kérését, a magyar kormány segítségével jövőre elindulhat az az építkezés, melynek keretében felújítjuk az egyik régi plébánia közösségi épületét, ahol a nagycsaládosok a jövőben hitüket és magyarságukat megőrizve, s abban megerősödve mindazt át tudják adni a gyermekeiknek, amit eleink itt hagytak nekünk, hiszen ezáltal az itt élő magyar közösség is erősödik.