2024. április 27., szombat

További béremelés?

Dušan Vujović: Egy előrehozott választás sem hatna ki az állami költségvetésre

Mint már korábban értesültünk róla, a következő év elején emelkednek a bérek és a nyugdíjak. Dušan Vujović pénzügyminiszter a Szerbiai Rádió és Televíziónak elmondta, ha a tervezett állami költségvetéshez képest nagyobb lesz a bevétel, valamint a gazdasági fejlődés, 2017 folyamán további béremelésre számíthat a közszférában.

– Mindez attól függ, milyen ütemben növekszik a bruttó hazai termék (GDP), amelynek háromszázalékos növekedése várható. Az említett mutatókat a lehetőségeknek megfelelően határoztuk meg. További béremelésről akkor beszélhetünk, ha ez a növekedés magasabb értéket mutat, lehetőség nyílik új munkahelyek megteremtésére, valamint megfelelő feltételek jellemzik majd az adó- és járulékfizetést – nyilatkozta Dušan Vujović.

A felmutatott eredményeknek köszönhetően a kormánynak sikerült elérnie a tervezett fizetés- és nyugdíjemelést – mondta a pénzügyminiszter. Ez a tény arról árulkodik, hogy jó úton haladunk, amelyet a Nemzetközi Valutaalap (IMF) erősített meg, még ha emiatt 0,4 vagy 0,5 százalékkal növekszik is a büdzsé hiánya. Az illetékes miniszter kiemelte a költségvetést negatívan befolyásoló tényezőket is, amelyek leginkább a szerkezetátalakítás alatt levő közvállalatokra és az adott cégek gazdasági egyensúlyának helyreállítását szolgáló intézkedésekre vonatkoznak.

Dušan Vujović hangsúlyozta, hogy egy lehetséges előrehozott választás sem hatna ki a állami büdzsére.

A pénzügyminiszter azt is elmondta, hogy a készenléti hitelmegállapodás hatodik felülvizsgálatára jövő héten kerül sor. Véleménye szerint ezt követően a negyedéves felülvizsgálat helyett félévente végeznek majd vizsgálatot az IMF szakértői.

– Ez is az ország eredményes gazdaságpolitikájáról tanúskodik – mutatott rá Dušan Vujović.