2024. április 27., szombat

Pokolgép robbant a kairói kopt katedrálisnál

Pokolgép robbant a kairói kopt keresztény székesegyház közelében vasárnap, legalább 20-an életüket vesztették és 35-en megsebesültek - jelentette az egyiptomi állami televízió.

A támadás elkövetőjeként egyelőre egy szervezet sem jelentkezett.

A robbanás az egyiptomi főváros Abasszíja körzetében fekvő Szent Márk-katedrális szomszédságában található Szent Péter-templomban történt mise alatt - közölte egy rendőrségi forrás az EFE spanyol hírügynökséggel.

A Szent Márk-katedrális az egyiptomi kopt keresztény egyház központja és II. Teodor kopt pápa székhelye.

A rendőrök lezárták a több templomnak otthont adó környéket, és lehetséges támadók, illetve további robbanóeszközök után kutatnak. A helyszínre mentők is érkeztek.

Pénteken egy biztonsági ellenőrzőpontnál robbant pokolgép a gízai piramisok közelében, a támadásban legalább hat rendőr életét vesztette, és többen megsebesültek. A merénylet elkövetőjeként az addig viszonylag ismeretlen Hazm Mozgalom jelentkezett.

A Sínai-félsziget északi részén az Iszlám Állam dzsihadista szervezet egyik helyi csoportja, az Anszár Bajt al-Makdisz is aktív, amely Kairóban és más nagyvárosokban is követett már el támadást. A szélsőségesek akcióiban Mohamed Murszi iszlamista elnök 2013-as megbuktatása óta több száz katona és rendőr vesztette életét. Ugyanakkor a civilek és a keresztények elleni támadások nem számítanak megszokottnak Egyiptomban.