2024. április 26., péntek

„Idióta követte el a srebrenicai bűntettet”

Radovan Karadžić szerint a szerbeknek nem állt érdekükben egy ilyen népirtás

– A szerb nemzeti érdekek kárára történt meg a srebrenicai bűncselekmény. Ezeknek az érdekeknek az elárulását jelentette az, ami a háború alatt e városban történt – fejtette ki véleményét a Nedeljnik közéleti magazinnak adott interjújában a scheveningeni fogdában „megérdemelt pihenőjét” töltő Radovan Karadžić, a negyven év börtönre ítélt egykori boszniai szerb elnök.

– A háborút nagy szomorúsággal éltem meg, ilyen érzésem volt tulajdonképpen már annak a kitörése előtt is, eléggé biztos voltam ugyanis abban, ami történni fog. Tudtam, mi lesz akkor, ha az események a függetlenség egyoldalú és el nem ismert kikiáltása irányába haladnak tovább. Tisztában voltam ezzel a történelmi múltnak, de az 1991-es horvátországi eseményeknek a fényében is – fejtette ki az interjúban Karadžić.

A bosznia-hercegovinai háború felelőseit véleménye szerint Bosznia és a volt Jugoszlávia határain túl kell keresni.

– A nemzetiségek közötti viszony nem volt éppen a legjobb, de nekünk nagyon jó kapcsolataink voltak a bosnyák és a horvát pártokkal is. A kapcsolatom igen jó volt magával Izetbegović úrral is – mondta el a szerbek egykori vezetője a háború idején.

Sajnálatát fejezte ki Jugoszlávia szétesése miatt és amiatt, ahogyan az állam „szétverése” végbement.

– Ha már mindenáron szét kellett verni Jugoszláviát, akkor azt a skandináv országok mintájára kellett volna elvégezni. Nekem mindig is tetszett Horvátország, tanulmányaim jó részét ott végeztem el. A horvátok ellenséges viszonyulása Jugoszláviához és Szerbiához azonban vérontáshoz vezetett. Nekem személy szerint semmi gondom nem volt velük.

A srebrenicai népirtással kapcsolatban elmondta: akárki tette is, nemzetárulónak számít, aki a szerb nép érdekei ellen cselekedett.

– Semmi hasonló nem fordult elő soha a történelmünkben, s nem is lett volna szabad megtörténnie ilyesminek. Idióta, bolond tett volt. Bűntettet végrehajtani egy olyan háborúban, melyben nyerésre álltunk, olyan tettet, melyet egyértelműen el lehetett volna kerülni, előreláthatatlan, hihetetlen és váratlan fejlemény volt. Mintha egy zavarodott elme intézkedése lett volna – zárta gondolatainak sorát a bűnösnek ítélt politikus.