2024. április 27., szombat

Jobb munkakörülmények, politikamentes közigazgatás

Johannes Hahn: A jövő héten egy, de lehet, hogy több tárgyalási fejezet is megnyílhat

Szerbia az Európai Uniótól 80 millió euró vissza nem térítendő támogatást kapott, amelyet a közigazgatási reformokra fordít. Erről írt alá tegnap Belgrádban szerződést a szerb kormány az Európa Bizottsággal. A pénzt az IPA2 előcsatlakozási alapból használhatja majd az ország. Ebből az összegből 70 millió euró az állami költségvetés részévé válik, 10 millió eurót pedig a reformtörekvésekről szóló szerződés megvalósítására fordítanak majd. A támogatásról szóló megállapodást Jadranka Joksimović, az európai integrációval megbízott tárcanélküli miniszter és Genoveva Ruiz Calavera, az Európa Bizottság Nyugat-Balkánnal megbízott igazgatónője írta alá.

Jadranka Joksimović és Genoveva Ruiz Calavera áláírja a támogatásról szóló megállapodást (Beta)

Jadranka Joksimović és Genoveva Ruiz Calavera áláírja a támogatásról szóló megállapodást (Beta)

– A nép nyelvén szólva, az Európai Uniótól 80 millió eurót kaptunk, ebből a közigazgatást fejlesztjük majd. Úgy gondolom, hogy ezt a pénzt a polgárok érezni fogják a kórházakban, az utakon, de mindenben, amit építünk ebben az országban. Hatékony és operatív közigazgatás nélkül, de önmagunk változása nélkül sem tudunk a jövőben eredményeket elérni – hangsúlyozta az aláírást követően Aleksandar Vučić kormányfő.

A közigazgatásban várható reformtörekvések a közigazgatás depolitizálását érinti, az elért eredmények és tudásszint alapján történő foglalkoztatást, a jobb munkakörülményeket és a közigazgatás átszervezését. Nagyobb szerepert kap majd a civil szféra a politikai életben, az állami, önkormányzati, de a közvállalatok költségvetésének jobb beosztását is magába foglalja.

AZ EU ADÓFIZETŐINEK TÁMOGATÁSA

Vučić elmondta, Szerbiának anyagi támogatásra, de az európai népek támogatására is szüksége van ahhoz, hogy fejlődhessen. Mint hangsúlyozta: „Mi is az európai népek közé akarunk tartozni”, majd megköszönte az Európai Unió adófizetőinek és az EU-nak a támogatást. Folytatta: – Hangsúlyozom, ki kell érdemelni, hogy valaki ekkora támogatásban részesüljön. Mi a stabil makrogazdaságunkkal értük el ezt. Fiskális konszolidáció mellett sikerült 2,8 százalékos, de lehet, hogy 2,9 százalékos gazdasági növekedést megvalósítanunk ebben az évben – mondta a kormányfő. Kiemelte, hogy csökkent a költségvetési hiány, így hosszú évek után úgy tekint az ország a következő év elé, hogy nem gyarapította a költségvetési hiányát.

– Jövőre sokkal hatékonyabban kell dolgoznunk, és természetesen sok mindennek változnia kell a közigazgatásban, ugyanis a közigazgatásnak vissza kell nyernie a polgárok bizalmát – emelte ki, hangsúlyozva, a szerb nép soha sem elégedett, de Szerbia jó úton halad.

„AZ EURÓPAI NÉPEK EGYIKE AKARUNK LENNI”

– Szerbia az Európai Unió lojális partnere. Az EU mindig számíthat Szerbiára, legalább annyira, vagy még talán jobban, mint amennyire Szerbia támaszkodik az EU-ra – emelte ki Vučić.

Johannes Hahn: Már a jövő héten megnyílhat egy új tárgyalási fejezet (Beta)

Johannes Hahn: Már a jövő héten megnyílhat egy új tárgyalási fejezet (Beta)

Johannes Hahn, az Európai Bizottság európai szomszédságpolitikáért és EU-csatlakozási tárgyalásokért felelős biztosa is arra mutatott rá, hogy Szerbia számíthat az EU-ra, hiszen egymásra vannak utalva. Szerbia az európai úton halad, hiszen a gazdasági együttműködés kétharmadát, éppen az EU tagállamaival valósítja meg. Mint hozzátette, éppen ezért fontos, hogy minél előbb az európai standardokhoz igazodjon a közigazgatásban. Ezzel ugyanis polgárai is könnyebben intézhetik majd hivatalos ügyeiket, ezenkívül az államigazgatás is átláthatóbbá válhat.

Hahn elmondta, hogy az állam korszerűsítésébe az EU 2007-ben ruházott be először, és ennek az eredményei csak most tapasztalhatók, így a jelenlegi befektetés eredményességére is várni kell.

A felsőoktatás korszerűsítésére és fejlesztésére az EU további 27 millió eurót kíván beruházni, ezáltal fékezné meg, hogy a szakemberek külföldön keressenek boldogulást.

– Az Európai Unió mindent megtesz, hogy serkentse a szerb gazdaság fejlődését, hiszen ez az EU érdeke is – mondta Hahn.

ÚJABB FEJEZET A JÖVŐ HÉTEN

Újságírói kérdésre, mikor várható, hogy az EU újabb tárgyalási fejezeteket nyit meg Szerbiával, illetve hogyan lehet, hogy a régió országai sokkal jobban haladnak az előcsatlakozási tárgyalásokkal, Hahn elmondta, várhatóan már a jövő héten megnyílhat egy új tárgyalási fejezet (Vučić szavai szerint ez az 5. tárgyalási fejezet lesz).

– A jövő héten lehet, hogy egynél több fejezetet is megnyithatunk – emelte ki Hahn, majd hozzátette, hogy a tárgyalások a felmutatott eredményeknek megfelelően nyílnak meg, de elmondta azt is, hogy a fejezetek megnyitásában szerepet játszanak a politikai döntések is.

Vučić ugyanakkor hozzátette, a régió országai közül senki sem mutathat fel olyan jó gazdasági eredményeket, mint Szerbia, és ezt az ország az EU támogatása nélkül nem tudta volna elérni. Hozzátette, az EU semmit nem ad ingyen, tény azonban, hogy az árucsere-forgalom kétharmadát az EU piacán valósítja meg. A legnagyobb kivitelt csak az osztrák és a német cégek valósítják meg, és körülbelül 70 ezer embert foglalkoztatnak. Kiemelte ugyanakkor, hogy Szerbia nem hajlandó meghajolni a nyomásgyakorlás előtt, és kitart a nemzeti érdekek mellett, amivel a koszovói szerb közösségek községének megalakulási kérdésére utalt. Hozzátette, Belgrád ez ügyben már sokkal többet tett, mint Pristina, és hozzátette, nem is számít arra, hogy hamarosan nagyobb előrelépés történik az ügyben, hiszen Pristinát „sokkal erősebbek” támogatják, mint Szerbiát.