2024. április 27., szombat
SAKK

A győzni akaró nemzedék tornája

Az Aragóniai Beatrix Sakk-klub szervezésében a palicsi Miroslav Antić Általános Iskolában tartották meg gyermeklapunk 41. sakktornáját, amelyet hétfordulós svájci rendszerben bonyolítottak le. Ez alkalommal 147 ifjú sakkozó szállt versenybe, s a bajai Spartacus SC csapata fellépésének köszönhetően a torna ismét nemzetközi volt. A vendégek nem akármilyen csapattal érkeztek, a lányok mezőnyében egyéniben és csapatversenyben is diadalmaskodtak.

Az egyéni győzelemhez százszázalékos teljesítményre volt szükség mindkét mezőnyben, a taktikázás és a szalonremik a Jó Pajtás sakkversenyén nem szoktak sikert eredményezni. A lányok versenyében az utolsó fordulóban Buri Petrának és nővérének, Katának, a bajai csapat tagjainak kellett volna megküzdeniük az elsőségért, gyermeklapunk sakktornájának szabályzata azonban nem teszi lehetővé, hogy csapattársak egymással vívjanak ádáz küzdelmet. Ennek következtében meglehetősen egyszerű volt az esélyek latolgatása, hiszen a fő vetélytársaknak nyerniük, Petrának pedig veszítenie kellett volna ahhoz, hogy ne ő legyen a győztes. Erre nem került sor, a tízéves kislány elkönyvelte hetedik győzelmét is. Az ezüstöt már a Buchholz-számítás alapján kellett odaítélni, aminek eredményeként a csúrogi Marjana Krminac megelőzte Buri Katát. A csapatversenyt a bajai Spartacus SC nyerte, megelőzve a csúrogiakat, míg a harmadik helyre a versenynek otthon adó iskola Szűcs Izabella és Petra Jujić alkotta csapata került.

A fiúk versenyének első öt fordulója szinte unalmasnak tűnt, a hatodikban és a hetedikben már annál izgalmasabbá váltak az események. Kezdődött azzal, hogy a hatodikban a nagy esélyes újvidéki Dejan Omorjan (akit a FIDE-mesteri címhez szükséges 2300 Élő-ponttól egy erős tornán való jó szereplés választ el) vereséget szenvedett a csúrogi Stefan Lončarskitól, aki viszont az utolsó fordulóban szenvedett vereséget. Az utolsó forduló kezdetekor tíz versenyzőnek is volt esélye a tornagyőzelemre. A körbeveréseket a csúrogi Miloš Mačkić használta ki – az Omorjannal való összecsapásra csak egy esetleges nyolcadik fordulóban került volna sor –, és a surranósávból a dobogó csúcsára került. A győzelemhez a fiúknál is százszázalékos teljesítmény kellett. Az egyéni sorrend: Mačkić, Omorjan, Lončarski. A csapatversenyt a csúrogi Đura Jakšić iskola csapata nyerte, második az újvidéki Kosta Trifković-iskola, míg a harmadik a tiszaszentmiklósi Dr. Tihomir Ostojić-iskola csapata. A lányok és a fiúk mezőnyének összesített győztesei – sokadszor! – a csúrogiak.