2024. április 26., péntek

„Mladić segítséget nyújtott a vérengzések elkövetésében"

Miután a hágai Nemzetközi Törvényszék elutasította Ratko Mladić védelmének újabb, az ellene folytatott eljárás berekesztésére vonatkozó sürgős indítványát, kezdetét vette a Mladićtyal szemben folytatott perben az ügyészségi záróbeszédek kimondása. Az ügyészségnek az a véleménye, hogy az eljárás során sikerült bizonyítani: Ratko Mladić egy szervezett bűncselekmény-sorozatnak az előharcosa volt, a cselekmények célja pedig egy szerb állam létrehozása volt Bosznia-Hercegovina nagy részén. Mladić a horvátokat és a bosnyákokat tekintette ellenségnek, s több helyen, egymástól nem függetlenül követtek el a boszniai községekben, így Szarajevóban, Srebrenicán és másutt legalább négy bűntettet, melyek során túszokat is ejtettek, állapította meg a záróbeszédben az ügyészség.

Alan Tieger törvényszéki ügyész arra hívta fel a figyelmet: jóllehet Mladić védőügyvédei olyan színben próbálják meg feltüntetni a háborús eseményeket, hogy Mladić tehetetlen volt Radovan Karadžić volt boszniai szerb elnök akaratával szemben, a volt tábornok segítséget nyújtott a vérengzések elkövetésében. Tieger ennek alátámasztására egy 1995-ből származó videofelvételt mutatott be és kiemelte, a felvétel bizonyítja, hogy ki volt a felelős, ki szólított fel a lövésre. Mladić begyalogolt Srebrenicába és örömét fejezte ki a felett, hogy elégtételt vehet a törökökön, tette hozzá az ügyész.

Ratko Mladićot, a boszniai szerb hadsereg volt parancsnokát népirtással vádolják a Srebrenica területén elkövetett bűntettek, s horvátok és muzulmánok üldözésével egész Bosznia-Hercegovina vonatkozásában.