2024. április 27., szombat

Megduplázzák az erdős felületet Vajdaságban

Turiára látogatott tegnap Zvonimir Baković, a Srbijašume Közvállalat erdőtelepítési részlegének osztályvezetője, az Igazságügyi és Államigazgatási Minisztérium és a fővárosi Erdészeti Egyetem tavaly indított közös projektumának, az Egy fát egy harcosért akció koordinátora. A fővárosi vendég megtekintette a Beljanska bara mellett és közelében ez idáig fásított területeket. A helyszínen kapott információk szerint a község mellett az akcióba bekapcsolódott a turiai helyi közösség is, és eddig mintegy 2000 facsemetét ültettek el, amiből mintegy 500-at a község biztosított. Szenttamás már a tavaly bekapcsolódott az akcióba, amely során az I. világháborúban elesett szerb katonáknak állítanak emléket, az Egy fát egy harcosért projektum keretében pedig 2018-ig országszerte mintegy 1.300.000 ezer facsemete kerül elültetésre.
‒ A fásításra előirányzott terület, amelyen az idén és tavaly dolgoztunk, annak a projektumnak a része, amely még 2014-ben indult az Igazságügyi és Államigazgatási Minisztérium, valamint a fővárosi Erdészeti Egyetem közös projektumaként. Szenttamás tavaly kapcsolódott be az akcióba, amelynek eredményeként egy kisebb erdő alakult ki a Beljanska bara melletti területen. Jelenleg a település közelében egy vadon létesített szeméttelep felszámolásán dolgozunk, ahova ugyancsak facsemeték kerülnek ‒ mutatott rá bevezetőjében Baković.
Mint mondta, Szerbia a közepesen erdős országok közé sorolható, jelenleg 29,1 százalékát fedi erdő, amelyet a területrendezési terv alapján 41,4 százalékra szeretnének növelni.
‒ A helyzet Vajdaságban a legrosszabb, hiszen itt van a legkevesebb erdő. Sőt, van olyan település, amely területének mindössze egy százaléka erdős rész. Sajnos Szenttamás is ezek közé sorolható, és ezért arra kell törekedni, hogy a következő években jelentősen növeljük ezt a mutatót. Szakmailag elégedettek volnánk, ha a tartományban a jelenlegi 7,6 százalék erdős részt sikerülne megduplázni, ami nagy hatással lenne a szél-, a mező- és a hóvédő övezetek közvetlen kialakítására – magyarázta a szakember. Rámutatott arra, hogy ezáltal megvédhető lenne az itteni, kiváló minőségű termőföld, vagyis a tervszerű erdőtelepítéssel sokkal jobb feltételek teremtődnének a mezőgazdaság számára is.
‒ Ez nem azt jelenti, hogy a különböző civil kezdeményezések és fásítási akciók nem jók, de átlagban keveset javítanak a helyzeten, hiszen ez csak egy csepp a tengerben. A javítás tervszerű és szisztematikus kell hogy legyen, szem előtt tartva az önkormányzatok Területrendezési Tervezetét, amelyek összehangoltak az országos tervezettel, hisz így mindennek nagyobb jelentősége és értelme lesz – emelte ki a szakember.
Egyúttal rámutatott arra, hogy 2017-ben az erdészeti alapot csaknem 800 millió dinárra növelik. A projektumnak egy másik jelentős része pedig az, hogy a fásításba bekapcsolják a büntető és javítóintézeteket is, amelyek munkaerővel járulnak hozzá az erdőtelepítéshez.
A szakember turiai látogatása alkalmával találkozott Szenttamás polgármesterével, Neško Čestićtyel is. Egyetértettek abban, hogy növelni kell az erdősített területeket, és minél többet dolgozni a fásításon. A polgármester támogatásáról biztosította a projektumot, ugyanakkor készségét fejezte ki a Srbijašume Közvállalattal való még jobb együttműködést illetően. Mint mondta, a községben működő civil szféra hamarosan erősítést kap az itteni hegymászó egyesület megalakításával, amely valamikor nagyon aktív szerepet vállalt a fásításnál és a zöld övezetek kialakításánál.
A turiai helyi közösség elnöke, Aleksandar Jojkić rámutatott arra, hogy a település körüli zöld övezet kialakításának az egészségügytől a turizmusig hatalmas szerepe lesz a közeljövőben.
‒ Csak akkor leszünk igazán fejlett társadalom, ha komolyan elkezdünk foglalkozni a környezetvédelemmel. Személy szerint úgy gondolom, hogy lassan ráébredünk erre. Turia évente próbál lépéseket tenni a fásítás terén, és egyetlen ősz sem múlik el, hogy valahol ne rendeznénk ilyen jellegű akciót. Nagyon jól jött az ismeretség a Srbijašume Közvállalattal, hiszen ezáltal bekapcsolódhattunk ebbe a jelentős projektumba, amely lehetővé teszi számunkra egy fontos és értékes zöld gyűrű kialakítását Turia körül. Ehhez ugyancsak hozzájárul a polgármester azon kijelentése, miszerint a község területén lévő nem használt és nem művelt területeket mind zöld övezetekké alakítjuk. Ezáltal tulajdonképpen növeljük az erdős felületet ‒ nyilatkozta a turiai helyi közösség elnöke.