2024. április 27., szombat
KÉZILABDA – XII. NŐI EURÓPA-BAJNOKSÁG

Esélyesek listája a magyarok nélkül

Csodaszámba menne, ha a magyarok és a szerbek beleszólnának az érmek sorsába a vasárnap kezdődő kontinensviadalon

Svédország négy városában kezdetét veszi a 12. női kézilabda-Európa-bajnokság. Az utóbbi évek statisztikái alapján találgatni lehet, de holtbiztos tippet adni badarság lenne a végső győztes tekintetében, hiszen a kontinensbajnokságon és a vb-n Norvégia a címvédő, az idei olimpiát viszont veretlenül az oroszok nyerték meg, tehát a legutóbbi nagy versenyen nem a skandinávok állhattak fel a dobogó legmagasabb fokára.

Ráadásul ott vannak még a spanyolok, a svédek, a montenegróiak, a hollandok, a románok és a franciák, akiknek vérmes reményeik vannak az Eb-vel kapcsolatosan. Magyarország együttesét tudatosan nem soroltuk ide, bár az Eb-érmeket tekintve a harmadikok a ranglistán (1. Norvégia 6-3-1, 2. Dánia 3-2-0, 3. Magyarország 1-0-3), és a világbajnoki érmeket tekintve is az előkelő 4. helyen állnak Oroszország, Németország és Norvégia mögött. Sajnos, az utóbbi években nem tudnak labdába rúgni, pedig a 2014-es Eb pont Magyarországon (és Horvátországban) volt, ahol csak a 3. helyet sikerült kiharcolni a középdöntős csoportban, s az 5. helyért 26:25-re kikaptak a franciáktól. Ott voltak a 2015-ös dániai világbajnokságon is, de a nyolcaddöntőben nagy megdöbbenésre 24:23-ra kikaptak Lengyelországtól, s akkor jött a legnagyobb csalódás, mert a fiúkhoz hasonlóak a lányok is elbukták az olimpiai selejtezőket.

A dán Kim Rasmussen személyében a világ egyik legígéretesebb edzőjét szerződtették le szövetségi kapitánynak, aki idén a Bukarest élén elkacsmarta a „nagyoktól” a BL-bajnoki címet, de túl nagy merítési lehetősége neki sincs, pláne úgy nem, hogy Tomori Zsuzsannára és Zácsik Szandrára eleve nem számíthatott, s a zárófelkészülésnek szánt kolozsvári tornán (a döntőben: Magyarország–Románia 29:24) a két irányító, Kovacsics Anikó és Szucsánszki Zita is megsérült, s ez tovább szűkíti a kombinációs lehetőségeket. Ezen az Eb-n tehát az újabb nemzedékre kell összpontosítani, például egy dunaújvárosi Kovács Annára, aki nem újonc a magyar válogatottban, komoly esélyt azonban még nem kapott. Kolozsvárott jó benyomást keltett, látszik, hogy fekszik neki Rasmussen stílusa, de roppant gólerős volt az érdi Klivinyi Kinga is. A csapatban van még a 2014-es Eb legjobb magyar góldobója, Triscsuk Krisztina, aki két évvel ezelőtt 39 gólt dobott, a legjobb százalékkal az első tízben (74%). Most is szükség lesz a hasonlóan jó teljesítményekre, mert a csoportban a félelmetes Montenegró mellett a szomszédban szereplő és a szurkolók által biztos fanatikusan támogatott dánok mellett a kellemetlen csehek vannak még, s csak akkor van esély a jó helyezésre, ha a csoportból minél több pontot visznek a továbbjutók.

A magyar keret, kapusok: Janurik Kinga (Érd), Kiss Éva (Győri ETO), Szikora Melinda (FTC). Jobbszélsők: Bódi Bernadett (Győri ETO), Lukács Viktória (FTC). Jobbátlövők: Hornyák Dóra (FTC), Kovács Anna (Dunaújváros), Planéta Szimonetta (Thüringer). Irányítók: Görbicz Anita (Győri ETO), Kovacsics Anikó (FTC), Szucsánszki Zita (FTC). Beállók: Dombi Luca (Mosonmagyaróvár), Kisfaludy Anett (Érd), Mészáros Rea (FTC). Balátlövők: Klivinyi Kinga (Érd), Szekeres Klára (FTC), Triscsuk Krisztina (Siófok). Balszélsők: Erdősi Ildikó (Siófok), Schatzl Nadine (FTC). Szövetségi kapitány: Kim Rasmussen.

Magyarország csoportmérkőzései

December 5., 18.30: Magyarország–Csehország (M4 Sport)

December 7., 20.45: Dánia–Magyarország (M4 Sport)

December 9., 18.30: Montenegró–Magyarország (M4 Sport)

A szerbek mindjárt a nyitónapon csatasorba állnak, méghozzá Szlovéniával, ami könnyen dönthet a továbbjutásról, mert a házigazda svédekkel és a spanyolokkal sokkal nehezebb lesz. A 2016-os csapat a tavalyihoz képest újabb vérfrissítésen esett át, így szinte nincs is ismertebb név a csapatban, a leszűkített, 16-os keretet pedig holnap teszi közzé Dragica Đurić szövetségi kapitány, aki szintén új a poszton. A válogatott Csehországban végezte el a főpróbát, ahol egy négyes torna keretében első lett, a következő eredményekkel: Szerbia–Norvégia B 35:25, Szerbia–Csehország 30:28, Szerbia–Ausztria 31:28. A szerb csapat felkészülését is kisebb-nagyobb sérülések kísérték, de a hírek szerint mindet sikerült rendbe hozni, így a lányok most nyugodtan fejezhetik be az edzéseket Vrnjačka Banján. Esélyük túl jó helyezésre nincsen, de a fiatalos lendületük és akarásuk borsot törhet egyes csapatok orra alá.

A szerb keret, kapusok: Jovana Risović, Nina Kolundžić, Marija Ćolić. Jobbszélsők: Katarina Krpež-Slezak, Željka Nikolić. Jobbátlövők: Jelena Lavko, Marina Dmitrović, Anđela Janjušević. Irányítók: Tamara Georgijev, Kristina Liščević. Beállók: Marija Petrović, Slađana Pop-Lazić. Balátlövők: Jovana Stoiljković, Marija Obradović, Jelena Trifunović, Jovana Kovačević. Balszélsők: Sanja Radosavljević, Dijana Radojević. Szövetségi kapitány: Dragica Đurić.

Szerbia csoportmérkőzései

December 4., 15.15: Szerbia–Szlovénia (RTS 2)

December 6., 18.30: Spanyolország–Szerbia (RTS 2)

December 8., 20.45: Svédország–Szerbia (RTS 2)

Csoportbeosztás, A csoport (Stockholm): Svédország, Szerbia, Spanyolország, Szlovénia.

B csoport (Kristianstad): Hollandia, Franciaország, Németország, Lengyelország.

C csoport (Malmö): Montenegró, Magyarország, Dánia, Csehország.

D csoport (Helsingborg): Norvégia, Oroszország, Románia, Horvátország.

A csoportok első három helyezettje jut a középdöntőbe (december 10–14.). A helyosztókat és az elődöntőket december 16-án, a bronzmérkőzést és a döntőt december 18-án játsszák.