2024. május 8., szerda

Takarékos és fejlesztő költségvetés

A következő évre tervezett államháztartási hiány 52 milliárd dinárral kevesebb az ideinél

A szerb kormány elfogadta a következő évi állami költségvetés tervezetét. A bevételeket 1092,9 milliárd dinárban határozták meg, a kiadásokat pedig 1162 milliárd dinárban.

Ebből adódóan az államháztartási hiány jövőre 69,1 milliárd dinárt tesz ki. A köztársasági költségvetésbe először tervezték be a Koridori Srbije állami vállalat összes hitelét és kiadását. Ennek ellenére a tervezett költségvetési hiány 52 milliárd dinárral kevesebb, mint az idei.
A bevételi oldalon 916,8 dinár adóbevételre számít az állam, ebből 466 milliárd dinárt a forgalmi adó tesz ki. A büdzsé tervezésekor azzal számoltak, hogy a GDP valós növekedése jövőre 3 százalékot tesz ki. A költségvetés tervezetének elfogadását megelőzően a kormány a 2017-es évre vonatkozó költségvetési stratégiát is elfogadta.
A kormány elsődleges célja a következő költségvetési évben is a makrogazdasági stabilitás fenntartása, valamint az államháztartási hiány fenntartható szintre való csökkentése és a közadósság a GDP-hez viszonyítva megállapított szintjének további csökkentése lesz. A kormány erősíteni és ellenállóbbá kívánja tenni a pénzügyi szektort, megpróbálja elhárítani a gazdasági növekedést akadályozó nehézségeket, folytatja az állami vállalatok átszervezését, illetve reformját, valamint átfogó reformokkal kívánja fokozni Szerbia versenyképességét a külföldi beruházók körében.
Dušan Vujović pénzügyminiszter néhány nappal ezelőtt azt mondta, a jövő évi költségvetést a takarékoskodás ugyanúgy fémjelezi, mint a fejlesztés. A pénzügyminiszter bővebben pénteken, holnap délelőtt megtartandó sajtótájékoztatóján értékeli a következő évi büdzsét. A Szerbiai Képviselőházban hétfőn veszi kezdetét a vita a költségvetés tervezetéről.