2024. április 19., péntek

Elhunyt Szabó Gizella

Napilapunk megbecsült nyugalmazott újságíró-szerkesztője 89 éves korában szerda délelőtt hunyt el Újvidéken.

Szabó Gizella 1926. december 6-án hatgyermekes értelmiségi családban született Nagyváradon, Romániában. Bácskába tizenévesen, 1941-ben rokonlátogatóba jött, Varga Imre nagybátyjához, Óbecsére. A háborús körülmények azonban közbeszóltak, s itt maradt. A középiskolát is Óbecsén fejezte be.
A Magyar Szóba 1945 decemberében meghívásra jött. A Tanjug – Jugoszláv Távirati Iroda – egyéves újságíró-iskoláját Belgrádban már mint újságíró szerbhorvát nyelven fejezte be, 1947–1948-ban. A szerkesztőség serkentésére beiratkozott az Újvidéki Társadalom- és Politikatudományi Főiskolára, ahol 1962-ben diplomázott. 1974-ben, amikor Vajdaság elnyerte tartományi státusát, háromszázezer szavazattal, négyéves mandátummal megválasztották képviselőnek a Szerb Képviselőházba. Több bizottságban is dolgozott, többek között az Alkotmányozó Bizottságban is.
Több kitüntetés birtokosa: 2014-ben a Magyar Szó hetvenedik születésnapján a lap életműdíjával tüntették ki, ezenkívül Svetozar Marković újságírói díjat, a Jugoszláv Újságírók Szövetségének Ezüst Plakettjét (a 25 éves újságírói munkásságáért), Munka Érdemrendet, Népfront-plakettet, az AFŽ (az Antifasiszta Nők Frontjának) kitüntetését, Forum-díjat, a Vajdasági Újságírók Egyesületének Életműdíját 1981-ben, Aranytoll díjat 2012-ben, a Vajdasági Nyugdíjas-egyesület díszoklevelét is megkapta.