2024. április 27., szombat

Manipuláltak az árakkal a versenypályázatokon

A Szerbiai Villanygazdaság eurómilliókat veszített egyes vezetőinek korrupciós tevékenysége miatt

A villanyáram árával manipuláltak és milliókkal károsították meg a Szerbiai Villanygazdaságot – nyilatkozta tegnap Branko Kovačević, a vállalat felügyelőbizottságának elnöke. Elmondta, a felügyelőbizottsága ugyan még nem hozta nyilvánosságra a villanygazdaságban történt visszaéléseket, és a vizsgálat sem zárult le, de a korrupció gyanúja kétségtelen, egyesek több tízmillió euróval károsították meg a Szerbiai Villanygazdaságot, így a vállalatban 15 személyt leváltottak, vagy más munkahelyre irányítottak át.

Branko Kovačević elmondta, még vizsgálják, hogy kinek mekkora felelőssége volt a visszaélésekben, ám az áthelyezett, illetve leváltott személyek olyan pozíciót töltöttek be, hogy a történtekért vállalniuk kell a felelősséget. Hozzátette, az eddigi információk szerint a korrupciót a versenypályázatoknál fedezték fel, a gyanúsított személyek ugyanis az árakkal manipuláltak.

– Milorad Grčević, a Szerbiai Villanygazdaság megbízott vezérigazgatója rendelte el a belső ellenőrzést, ekkor derültek ki a visszaélések, ami után több vezetői pozícióban levő személyt leváltottak – emelte ki Kovačević hozzátéve: a megbízott vezérigazgató azért döntött a belső ellenőrzés mellett, mert az elmúlt időszakban több fogyasztó is elpártolt tőlük. Ekkor derült ki, hogy egyesek a meghatározott árak helyett szándékosan nagyobb összegekkel vettek részt bizonyos pályázatokon azért, hogy a vállalat ne kapja meg a munkát. Médiainformációk szerint ilyen módon megközelítőleg 300 nagyfogyasztó pártolt el a Szerbiai Villanygazdaságtól.

– Csupán egy tizeddel vagy századdal módosították az árat, és miután a villanygazdaság nagy adatokkal számol, a tizedek milliókra nőttek. Az energia profitábilis terület, csupán egy pici módosításra volt szükség, és szólni a konkurens cégnek, mennyivel korrigálja az árajánlatát egy olyan pályázaton, amelyen a legalacsonyabb ár a mérvadó – magyarázta Kovačević.

AZ ÜGY AZ ÁLLAMI SZERVEKNÉL VAN

A Szerbiai Gazdasági Kamarában tegnap kezdődött, a beruházásokról és a gazdasági fejlődési lehetőségeiről szóló kétnapos konferencián részt vevő Branko Kovačević hangsúlyozta, hogy a Szerbiai Villanygazdaságban az alkalmazottak 99 százaléka becsületesen végzi a munkáját. Egy olyan vállalat ez, amely a legnagyobb gazdasági tényezőnek számít Szerbiában, hiszen 30 ezer munkást alkalmaz. Éppen ezért, szavai szerint ezek a visszaélések nem az egész vállalatot teszik felelőssé, csupán egyéneket, akiknek felelniük kell a tetteikért. Az ügy így már nemcsak a vállalat felügyelőbizottságára tartozik, hanem bevonták az állami szerveket is. Ők fogják megállapítani az okozott kár nagyságát, és azt is, ki tartozik felelősséggel ezért.

Aleksandar Vučić kormányfő újságírói megkeresésre a Szerbiai Villanygazdaságban történt visszaélések kapcsán elmondta, tegnap reggel jelentős mennyiségű dokumentum várta reggel, amit még nem sikerült áttanulmányoznia, de a napokban mindenképpen foglalkozni fog az üggyel.

JÓ LÉPÉS VOLT A KÖZPONTOSÍTÁS

Branko Kovačević a tanácskozáson a Szerbiai Villanygazdaság elmúlt néhány évét összefoglalva elmondta, 14 vállalatból állt össze a központosítással. A legnagyobb áramellátó vállalatnak számít az országban, habár már felszabadult a piac, továbbra is a szerbiai felhasználók 99 százalékát látja el elektromos árammal. Kiemelte, a vállalat fennállása óta először készít éves munkatervet, ennek most folyik a kidolgozása.

– A központosítással több funkciót egységesítettek, és most gördülékenyebb a munka. Olyan belső ellenőrzési szolgálat állt fel, amely idejében értesíti az igazgatót a fellépő változásokról, az igazgató pedig a felügyelőbizottságnak számol be – magyarázta a felügyelőbizottság elnöke. Kovačević elmondta ugyanakkor azt is, hogy a belső átszervezésen kívül számos változás vár még a közvállalatra, hiszen egyrészt az áram előállításának folyamatát az európai standardokhoz kell igazítaniuk, másrészt csökkenteni kell a veszteségeket. Egyes áramelőállító üzemeket fel fog számolni a vállalat, mivel jelentős veszteségeket termelnek, mások viszont a vízenergia kihasználásában, újabb vízerőművek felállításában gondolkodnak. Az áramellátás több mint 20 százalékát megújuló forrásokból kell előállítani, így még számos újítás vár az országra. Ezek közül egyik a termálvíz, amelynek legnagyobb hányada Vajdaság területén található, és eddig még nem használták energia előállítására.

Ahhoz viszont, hogy ez a gazdaság is jobban működhessen, nagyobb fogyasztásra van szükség. A kilencvenes évek óta ugyanis, az ipar leépülésével egymillió munkahellyel van kevesebb Szerbiában, mint amennyi volt a valamikori Jugoszlávia területén. Hozzátette, mindenképpen új beruházókra van szükség, új munkahelyek létesítésére, és jobb oktatási rendszerre, mert ha a fiatalok másik országban keresnek boldogulási lehetőséget, Szerbia fennmaradása is kétségessé válik. Véleménye szerint jobb infrastruktúrára, közutakra, folyami szállítási lehetőségre van szükség, hogy jobb gazdasági feltételek alakuljanak ki az ország területén, és hogy új munkahelyek nyíljanak.