2024. április 20., szombat

Megnyílt a Magda-lak tájház Tornyoson

Négy évtizedes néprajzi gyűjtőmunka eredménye egy helyen

– Azt szeretném, ha ebben a tájházban mindenki megtalálná a maga örömét. Elődeink sok mindent, a maguk találékonyságára hagyatkozva, saját kezűleg készítettek el. Szeretném megmutatni a fiatalabb korosztálynak, hogy mi mindent lehet készíteni természetes anyagokból kézműves-foglalkozásokon – monda Szabó Magda nyugdíjas óvónő, a tornyosi Magda-lak tájház megálmodója, amely szombaton délután művelődési műsor keretében nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. A megnyitón dr. Szőke Anna néprajzkutató, Szabó Magda iskolatársa méltatta a gyűjtemény sokszínűségét és néprajzi jelentőségét. Minden használati és dísztárgynak sajátos családtörténete, lelke van, szokások, események sora fűződik hozzájuk, ami értékesebbé teszi őket.

Szabó Magda, Ceglédi Rudolf és Hajnal Jenő a megnyitón (Gergely Árpád felvétele)

Szabó Magda, Ceglédi Rudolf és Hajnal Jenő a megnyitón (Gergely Árpád felvétele)

Nagy Abonyi Ágnes néprajzkutató, a zentai Városi Múzeum muzeológusa: – Alapos, kitartó és több évtizedes gyűjtőmunka eredményét láthatjuk a tájház szobáiban, a gangon, a fészer alatt. Az áttekinthető, a szépen berendezett helyiségek megfelelnek az idegenforgalmi és esztétikai, sőt muzeológiai-néprajzi elvárásoknak is. Az élethűen berendezett tájházban van tisztaszoba, konyha, polgári szoba és kamra is. Arra törekedett, hogy a helyiségekben minden használati tárgy ugyanabból a korból származzon.

Hajnal Jenő, az MNT elnöke meleg szavakat mondott a megnyitón: – Magda nénit a kitartás, a hűség, a szeretet vezérli a munkájában. Sok kis közösség, a családok emlékezetéből állt össze az anyag. Fontos megtalálni a családban azokat az értékeket, amelyek összetartanak bennünket.

Ceglédi Rudolf, Zenta polgármestere az önkormányzat nevében szólt a megnyitó közönségéhez: – Három évvel ezelőtt, amikor Magda néni először mutatta meg a gyűjteményét, nagy szeretettel beszélt a tornyosi népviseletről és a többi, a népünk mindennapi életét egykor döntően meghatározó használati tárgyról. Ezeket egy helyen szerette volna bemutatni, és ehhez kért segítséget. Összefogással sikerült tető alá hozni és méltó módon bemutatni az értékes gyűjteményt, amely hozzájárul a hagyományos népi értékeink megőrzéséhez, amire a jövőnket alapozni tudjuk.

A tájházmegnyitó jó hangulatához hozzájárult a tornyosi Ady Endre Művelődési Egyesület asszonykórusa és tamburazenekara, valamint a csókai Rákóczi férfikórus is. A tájházat a helybeli plébános áldotta meg, szentelte fel. A Magda-lak tájház gazdag gyűjteménye a Dózsa György utca 27. alatt tekinthető meg.