2024. április 26., péntek

Nagy a tolongás a tolóablakoknál

A legtöbben most igénylik az elektronikus egészségügyi könyvecskét

Legkésőbb az év végéig kell átadni az új elektronikus egészségügyi könyvecskék igénylését, azonban eddig Szerbia lakosságának alig valamivel több mint egyharmada tette ezt meg, ezért hatalmas sorok vannak az Egészségbiztosítási Alap tolóablakainál. Szabadkán sincs ez másként, ugyanis a legtöbben az utolsó hetekre hagyták az ügyintézést.

Mint Milan Predojevićtól, az Egészségbiztosítási Alap szabadkai fiókintézetének munkatársától megtudtuk, Szabadkán összesen 140 006 személy rendelkezik egészségügyi biztosítással, ebből november közepéig 46 510 személy már kézhez kapta az új elektronikus egészségügyi könyvecskéjét, és további 84 196 igénylés alapján már folyamatban van a könyvecskék kidolgozása a Pénzverdében. Ennek ellenére igen hosszú sorok vannak a szabadkai fiókintézet tolóablakainál, s ez főleg az utóbbi hetekre jellemző, és az év végéig biztosan így is marad, ugyanis sokan az utolsó hetekben, hónapokban érkeznek átadni az igénylést, annak ellenére, hogy 2015 közepe óta adott a lehetőség az egészségügyi könyvecskék cseréjére.

– Napi szinten mintegy ezer igénylést továbbítunk Szabadkáról, illetve ezzel párhuzamosan végezzük az egészségügyi biztosítással rendelkezők ki és bejelentését, a meglévő egészségügyi könyvecskék hitelesítését, és minden egyéb ügyet, mely az egészségbiztosításhoz kötődik, így elkerülhetetlen a tolóablakoknál való hosszabb várakozás, s minden bizonnyal még a jövő év elején is hasonló lesz a helyzet.

Az új elektronikus egészségügyi kártya igényléséhez be kell fizetni a 400 dináros illetéket, az erről szóló befizetőlapot fel kell mutatni a tolóablaknál, illetve a személyi igazolvány alapján kell kikérni a KZO-P1 formanyomtatványt a fiókintézetnél. Ez már tartalmazza az adatokat a biztosított személyről. Amennyiben az adatok pontosak, az igénylőnek csak alá kell írnia ezt a formanyomtatványt, aminek alapján majd kidolgozásra kerül az egészségügyi könyvecske. Amennyiben a munkaadó vagy a járulékköteles személy intézi az új egészségügyi könyvecskék igénylését dolgozói vagy azok családtagjai számára, akkor az igénylést a munkaadónak vagy az általa felhatalmazott személynek kell átadni és ő is veheti fel a már kidolgozott elektronikus kártyát. A munkanélkülieknek és a nyugdíjasoknak saját maguknak kell intézni az új kártya igénylését, míg a gyerekek és kiskorúak esetében a szülők a felhatalmazott személyek, az újszülöttek esetében pedig lehetőség van már a szülészeten bejelenteni a babát az egészségbiztosítónál, ahol ez alapján kerül ingyenesen kidolgozásra az új egészségügyi könyvecske, melyet postai úton juttatnak el a szülők által megadott lakcímre.

Az új egészségügyi könyvecske kidolgozásának költsége a szociálisan veszélyeztetett kategóriába tartozó személyeket, az újszülötteket és azokat a gyerekeket, akiknek ez lesz az első egészségbiztosítási okmányuk, nem terheli, és az erőszakot elszenvedők és a különleges bánásmódot igénylő gyerekek után sem kell fizetni illetéket. Az új elektronikus egészségügyi kártya igénylését elektronikus úton, a www.euprava.gov.rs internetes címen is be lehet adni, melyet azért vezettek be, hogy csökkentsék a tolóablakoknál várakozók számát, az igénylés átadásától számított másfél-két hónapon belül pedig fel lehet venni a kész elektronikus egészségügyi kártyát.