2024. április 26., péntek

A bánsági turizmus népszerűsítése

Konferenciával zárult Magyarkanizsán a projektum

A romániai Igazfalva önkormányzata és a temesvári Szórvány Alapítvány Magyarkanizsa önkormányzatával karöltve sikeresen vett részt a Románia–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében kiírt pályázaton, amelynek célja a bánsági turizmus népszerűsítése és egy közös turisztikai módszertani csomag kialakítása volt.

Már 2011-ben elkészült a pályázat, de az Európai Unió később adott neki zöld utat és 421 ezer eurót meghaladó anyagi keretet, két dologban mégis hiányt szenvedtek: operatív emberekben és időben – mondta el Molnár Makai Krisztina, a magyarkanizsai ICR igazgatója.

– Néha nem volt elég a hét hét napja és a nap 24 órája, de úgy érzem, hogy egy olyan projektet sikerült realizálni, amelynek kézzelfogható és igen értékes eredményei vannak. Így például a határ mindkét oldalán létrejött egy turisztikai fejlesztési központ, Magyarkanizsán és Temesváron is, továbbá beszereztünk Magyarkanizsára egy százszemélyes rendezvénysátrat: hogyha figyelembe vesszük a község szabadtéri rendezvényeinek számát, akkor megállapítható, hogy nagy segítségünkre lesz. Öt darab érintőképernyős táblát tudtunk beszerezni, amelyek Vajdaság-, illetve Bánát-szerte föl lesznek állítva, és mindazokat a tartalmakat foglalják magukban, amelyek a projektnek a részei voltak. A projekt pedig három pillérre épült. Az egyik volt az épített örökségek feltérképezése (kastélyok, kúriák, várak), a helyi gasztronómiai hagyományok, illetve a kihalófélben lévő kézművesmesterségek. Ezek a tartalmak három olyan szórólapra kerültek, amelyek a továbbiakban is nagy segítségére lesznek ennek a régiónak a turisztikai fejlesztésben. Továbbá az említett három témakörben kialakítottunk egy adatbázist, amelyet honlapon meg is tudunk jelentetni a jövőben, mindazokkal a tartalmakkal együtt, amelyek ez alatt az egy év alatt realizálódtak. Túl vagyunk egy egyéves képzéssorozaton, amely a turisztika témakörében zajlott. Ezeken a képzéseken 10-10 személy vett részt a határ mindkét oldaláról. Ennek a befejező fázisa volt a tanulmányi kirándulás, amelyen 30 ember vehetett részt, és végiglátogatták azokat a már feltérképezett területeket, amelyekről a projekt szólt. Többféle kiadványt sikerült kinyomtatnunk, szórólapokat, turisztikai térképet, és hamarosan megjelenik egy album, amely a leginkább elérhető kastélyokat mutatja be – számolt be a konferencián az igazgatónő.

A pénteki zárórendezvény alkalmával további hasznos szakmai előadásokat hallhattak a turizmus fejlesztésének lehetőségeiről, illetve építészetről, értékeink felkutatásának lehetőségeiről.

Az összejövetelen a harminc vajdasági és romániai résztvevő elismervényt kapott a tréningen való részvételért.