2024. március 28., csütörtök

Újabb lakhatási pályázat menekülteknek

Törökbecsén és Óbecsén is vásárolhatnak majd ingatlanokat a Bosznia-Hercegovinából és Horvátországból érkezett rászorulók

Összesen 53 önkormányzat kapott pályázaton állami támogatást a Bosznia-Hercegovinából és Horvátországból érkezett menekültek lakhatását megcélzó regionális program keretében, és az elnyert pénzből összesen 899 ingatlant vásárolhatnak az önkormányzatok.

A falvakban különösen sok az üres ház, ezért ott olcsó az ingatlan (Fotó: Fehér Rózsa)

A falvakban különösen sok az üres ház, ezért ott olcsó az ingatlan (Fotó: Fehér Rózsa)

A Belgrádban aláírt szerződésnek köszönhetően Törökbecsén nyolc család kap majd fedelet a feje fölé. Saša Vojnović, a törökbecsei polgármester segédje elmondta: az önkormányzat pár napon belül megalakítja azt a bizottságot, amely ezzel a kérdéssel fog foglalkozni, és az érintetteknek három hónap áll majd a rendelkezésükre, hogy jelentkezzenek az önkormányzat által kiírandó pályázatra. A nyertesekről ez a bizottság fog dönteni, majd további egy hónap az esetleges panaszok elbírálásával fog eltelni.
Dragan Tošić óbecsei polgármester tájékoztatása szerint az óbecsei község 270 ezer eurót kapott építőanyag beszerzésére és 220 ezret házvásárlásra.
– Önerőre ehhez a projekthez nem volt szükség. A szerződést kedden írtuk alá, szerdán pedig már meg is alakult a bizottság, amely majd kiírja a pályázatot. Azoknak, akik ezen részt kívánnak venni, maguknak kell vásárlásra javasolniuk az általuk kiszemelt ingatlant, amelyről majd a bizottság fogja megállapítani, hogy megfelel-e a pályázati feltételeknek. Egy-egy ingatlanra legfeljebb 9000 eurónak megfelelő összeget lehet elkölteni. A környező falvakban ennél olcsóbban is lehet házat venni – tudtuk meg a polgármestertől.
A regionális lakhatási program Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró és Horvátország közös, többéves projektje, amellyel 27 ezer rászoruló menekült család gondjain igyekeznek enyhíteni. A projekt az EBESZ és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának a támogatását is élvezi, anyagilag pedig Szerbia és az EU mellett az USA, Németország, Olaszország, Norvégia, Svájc, Dánia, Törökország, Luxemburg, Ciprus, Románia, Csehország, Szlovákia és Magyarország támogatja.