2024. április 27., szombat

Eladó a zsablyai és a cservenkai cukorgyár

A görög illetőségű Hellenic Sugar Industry vezetősége bejelentette, november végéig nemzetközi versenypályázaton bocsátja áruba mindkét szerbiai leányvállalatát, a zsablyai és a cservenkai cukorgyárat. A legalacsonyabb adásvételi ár, amely a görögök szerint szóba kerülhet, 25 millió euró a két gyárért – közölték a Hellenic Sugar illetékesei.

A görögországi lapok értesülése szerint azért döntöttek az eladás mellett, mert tudomást szereztek arról, hogy nagy nemzetközi beruházók érdeklődést mutattak a gyárak iránt. Hogy pontosan kire gondoltak, nem derül ki a szövegből, de említést tesznek, hogy nemrégiben a Miodrag Kostić nevéhez fűzűdő, az MK Groupe keretében működő Sunoko cukorgyár jelezte vásárlási szándékát.

A görögországi média arról is beszámol, hogy ha sikerülne eladni a szóban forgó két cukorgyárat, akkor a Hellenic Sugar Industry „megszabadulna adósságától, a cégvezetés pedig visszaszerezhetné hitelképességét a nemzetközi pénzügyi piacon, akárcsak az eddigi üzleti partnerei és a termelők körében is”.

A görögországi anyacég vezetősége arra is ígéretet tett, hogy a jövő hét végéig a görög cukorrépa-termesztőknek teljes egészében törleszteni fogják a 2015. évi adósságukat, és arra buzdítják a gazdákat, jövőre nagyobb területen vessenek édes gyökeret.