2024. április 26., péntek

Mécsvirág az irodalom kertjében

A Folyók fölött című műsorával a topolyai Juhász Erzsébet Könyvtárban vendégszerepelt a zentai Pro Urbe-díjas Mécsvirág együttes. A társaság nem először látogatott városunkba.

Fotó: Benedek Miklós

Fotó: Benedek Miklós

Koncertjüknek egy különlegessége is volt, ugyanis a programban a zenekar három tagja mellett topolyai vendégek is szerepeltek. Krnács Erika előadóművész, a Mécsvirág tagja újságírói kérdésre elmondta, a műsor azzal a céllal készült, hogy a középiskolásoknak bemutassák a kortárs vajdasági irodalmat. Az előadást eddig nyolcvanhat alkalommal adták elő, és úgy döntöttek, hogy a felnőtt közönségnek is bemutatják több helyszínen. A turné első állomása volt a topolyai könyvtár. A körút során minden helyszínen helybeli előadók is kiveszik a részüket a közönség szórakoztatásából. Mint Krnács elmondta, fontos, hogy a kortárs irodalmat bemutassák a közönségnek. Sokszor nem úgy nyúlunk egy-egy alkotó műveihez, hogy azok könnyen befogadhatóak legyenek, éppen ezért igyekeztek egy kis játékosságot is bevinni a műsorba.

Az est a könyvtár igazgatója, Náray Éva köszöntőjével kezdődött, majd a topolyai vendégelőadók, Kisimre Szerda Anna, Sörfőző Szügyi Judit és a Csalóka Zenekar léptek közönség elé. Két megzenésített verset adtak elő, Petőfi Sándor A szabadsághoz, illetve Kiss Dénes Októberben című alkotását.

Ezután következett a Mécsvirág koncertje. Az együttes tagjai Krnács Erika mellett Zsoldos Ervin verséneklő, valamint Szerda László zenész. A műsorban elhunyt vajdasági szerzők művei is elhangzottak, többek között a topolyai Tóth Ferenc és Fehér Ferenc megzenésített versei, továbbá több évtizede a pályán lévő költők alkotásai, köztük Tolnai Ottó, Domonkos István, valamint a papköltő Bogdán József versei. A fiatalabb generáció is képviseltette magát Terék Anna és Celler Kiss Tamás személyében, bizonyítva azt, hogy a jó költészet, a jó irodalom nem ismer generációs határokat.