2024. április 26., péntek

Miénk itt a tér

Az ifjúságot aktivizáló projektumon dolgozik a bácsfeketehegyi művelődési egyesület – Több, mint 50 gyermek vett részt a hétvégi kézműves foglalkozáson

A bácsfeketehegyi Feketics Művelődési Egyesület szervezésében a hétvégén kézműves foglalkozásra kerül sor. A Kultúrotthon kisterme szűkösnek bizonyult ehhez, ugyanis több, mint 50 gyermek jött össze az eseményre. Különböző technikákkal dolgoztak, mint pl. dekupázs, ragasztás, festés és varrás. Számos érdekes alkotás született: készítettek hóembert dióból, télapót színes papírból, poháralátéteket, hűtőmágnest, virágcserepet, szalvétatartót, kulcstartót, fenyődíszt és mobiltartót.

A Kultúrotthon kisterme szűkösnek bizonyult a kézműves foglalkozáshoz (Lakatos János felvétele)

A Kultúrotthon kisterme szűkösnek bizonyult a kézműves foglalkozáshoz (Lakatos János felvétele)

Sárközi István, az egyesület elnöke arról számolt be lapunknak, hogy a kézműves foglalkozás csak egy állomása volt egy átfogóbb projektumnak.

– Az év elején tisztújítást tartottunk a Feketics Művelődési Egyesületben, és az új vezetőséggel prioritásként határoztuk meg, hogy a gyerekeket ismét bevonjuk az egyesület életébe. Megpróbáljuk újra felépíteni hagyományos népcsoportjainkat, hiszen mindenki tudja, hogy a vajdasági magyar művelődési egyesületeknek a néptánc a legtömegesebb tevékenysége. A néptáncpróbákon kívül szerettünk volna olyan projektumokat is létrehozni, ami más szempontból is megmozgatja őket. Gyermekkoncertet tartottunk a Juhász zenekarral, itt volt Korhecz Imola és zenésztársai, adventi készülődést szerveztünk a Miénk itt a tér pályázat keretén belül, és a nyári kuntábort is próbáltuk újragondolni. A kézműves foglalkozásokat és néptáncot játékosan ötvöztük – számolt be Sárközi, majd azzal folytatta, hogy erőfeszítéseiknek köszönhetően 25-tel bővült a néptáncos gyerekek száma. Megítélése szerint a néptánc most nagyon népes és népszerű, ezért jövő évben az amatőr színjátszásra helyezik a hangsúlyt. Bácsfeketehegy lesz az amatőr színjátszó szemle házigazdája, s az elnök reméli, hogy ez is hozzájárul a bácsfeketehegyi színjátszás népszerűsítéséhez.

A Miénk itt tér elnevezésű projektum célja, hogy a művelődési egyesület tevékenysége fellendüljön és megújuljon, mondta el Kerekes Zoltán, a Feketics Művelődési Egyesület koordinátora.

– A helybeli gyerekeket és fiatalokat, valamint a felnőtteket is szeretnénk visszaszoktatni a közösségi térbe. Ezért is jött létre a Miénk itt a tér pályázat, amit a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Szekeres László Alapítvány támogat. Ez egy teljes folyamat, ami azzal indult, hogy játszóházat szerveztünk, gyerekkoncerteket szerveztünk, a kun tábor is ennek a pályázatnak a segítségével jött létre. Ez a mostani kézműves hétvége is ennek keretében valósult meg – számolt be Kerekes, majd arról is szólt, hogy néptánc tömegesebbé válásának köszönhetően új viseleteket is kaptak, így a karácsonyi műsorban már abban lépnek fel a gyerekek. Végezetül a koordinátor azt is fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a néptáncoktatást a szabadkai Talentum egyesület segítségével Szakács Tamás tartja a bácsfeketehegyi gyerekeknek.