2024. április 27., szombat

Marokkó és további nyolc ország kivonul az afro-arab csúcsról

Marokkó és további nyolc arab állam szerdán kivonult a Malabóban zajló afro-arab csúcstalálkozóról tiltakozásul amiatt, hogy a tanácskozás színhelyén a Rabat által el nem ismert Szaharai Arab Demokratikus Köztársaság emblémája is látható.

A marokkói külügyminisztérium erről szóló közleményében bejelentette: országa, akárcsak Bahrein, az Egyesült Arab Emírségek, Jemen, Jordánia, Katar, Omán, Szaúd-Arábia és Szomália nem vesz részt a továbbiakban az Egyenlítői-Guinea fővárosában folyó csúcstalálkozón, így foglalva állást "az államok szuverenitása és területi egysége mellett". A közlemény szerint ezek az országok azért kénytelenek a tiltakozás e formájához folyamodni, mert a tanácskozás színhelyén elhelyezték a Rabat által el nem ismert "formációnak" az emblémáját (zászlaját) is.
Marokkó ugyanis területe szerves részének tekinti Nyugat-Szaharát amelyet egyébként a malabói csúcstalálkozót szervező Afrikai Unió szervezett, s mivel ez utóbbinak tagja Nyugat-Szahara is, zászlaját elhelyezték a tanácskozás színhelyéül szolgáló teremben. A terület függetlenségéért küzdő Polisario Front ugyanakkor nem képviselteti magát delegációval ezen a fórumon.
Marokkó 1984-ben éppen azért lépett ki az Afrikai Unióból mert Nyugat-Szaharát felvették a tagok sorába. Mostani tiltakozó lépését azért tartja furcsának a csúcstalálkozó több más résztvevője, mert éppen Rabat szeretne visszatérni az Afrikai Unióba, egyfajta afrikai egység megteremtésének az irányítójaként. Az EFE spanyol hírügynökség megállapítja: az ország kivonulása a csúcsról lényegében kudarcra ítéli e találkozót.
Nyugat-Szaharát Marokkó annektálta, és "déli tartományainak" tekinti az ásványkincsekben gazdag területet, miután Spanyolország mint gyarmattartó kivonult onnan 1976-ban. A Polisario Front háborút vívott Marokkóval a terület függetlenségéért. Ennek az ENSZ égisze alatt 1991-ben egy tűzszüneti megállapodással vetett véget, amely tartalmazza, hogy a terület hovatartozásáról népszavazást kell rendezni. Az ENSZ békefenntartó missziót (MINURSO) hozott ott létre, részben Marokkó részvételével. A népszavazás megtartását azóta is
támogatja Marokkó riválisa és szomszédja, Algéria, valamint több más afrikai ország. Rabat viszont már legfeljebb azt tenné lehetővé, hogy a terület nagyobb autonómiát kapjon, de függetlenséget nem.