2024. április 27., szombat
ÚSZÁS

Hosszúék hétpontos ultimátuma

Folytatódik a Hosszú Katinka és a Magyar Úszószövetség közt kialakult botrány. A háromszoros olimpiai bajnok több neves úszóval, köztük Kapás Boglárkával, Verrasztó Evelynnel, Verrasztó Dáviddal, Gyurta Dániellel és Bernek Péterrel a hétvégi egyeztetést követően egy hét pontból álló tervezetet fogalmazott meg és tett közzé. A Hosszú mögött felsorakozó sportolók mind egyetértenek abban, hogy a helyzet tarthatatlan, nehezményezik, hogy a döntéshozatal egy személy, az elnök kezében összpontosul. A rendszer antidemokratikus, nem veszi figyelembe az úszók és az őket segítő szakmai gárda igényeit. Véleményük szerint a múlt héten a probléma feltárására megalakult bizottságok alkalmatlanok a feladatra, hiszen tagjaik a meglévő rendszertől függnek.

Korszerű, demokratikus, szakmai alapokon nyugvó rendszert akarunk, amit nem a félelem, hanem a közös tenni akarás vezérel. Fontosnak tartjuk, hogy a 2017-es hazai vb sikeres legyen, és a magyar csapat jól szerepeljen, ennek érdekében mielőbbi változás szükséges. Szeretnénk együttműködni a mindenkori sportvezetéssel annak érdekében, hogy a magyar úszósport az általa megérdemelt helyet foglalhassa el a világban. Közös egyetértésre jutottunk az alábbi pontokban, melyeket az úszósport demokratikus és sikeres működtetése céljából terjesztünk a nyilvánosság elé:

1. Álljon fel egy új, az úszók egészét maga mögött tudó, megbízható vezetőség, ami hajlandó a szervezet teljes körű felülvizsgálatára, megújítására!

2. Kérjük, hogy a fontos kérdésekben létrejöhessen a valódi titkos szavazás, illetve szűnjön meg a megkérdőjelezhető elektronikus távszavazási rendszer.

3. Fektessenek le egységes, objektív válogatási elveket, átlátható szabályrendszert és működést!

4. Fontosnak tartjuk az elnök és a szövetségi kapitány jogkörének, feladatainak újraszabályozását.

5. Kérjük a válogatott keret részére való zavartalan felkészülés és állandó helyszín biztosítását.

6. Kerüljenek pontos meghatározásra az edzőtáborok hozzáférhetőségének konkrét elvei!

7. Az új vezetőséget kérjük, hogy szüntesse meg a jelenlegi kiszolgáltatott rendszert, és törekedjen a források transzparens, észszerű, szakmai szempontok alapján történő felhasználására.

Az általunk kívánt helyzet megvalósulásának legfontosabb feltétele, hogy a Magyar Úszószövetség jelenlegi, közel 20 éve regnáló vezetősége – amely mögött megszűnt az az egység és bizalom, amivel az úszótársadalmat képviselni tudja – távozzon, és adjon teret az új korszak megszületésének”áll az úszók közös nyilatkozatában.