2024. április 26., péntek

Oroszország üzemanyagot csempészett Szíriába

Oroszország az Európai Unió tilalmát megsértve, uniós területi vizeken keresztül repülőgép-üzemanyagot csempészett a belháború sújtotta Szíriába, ahol az orosz légierő támadásokat hajt végre a kormányerőket támogatva - adta hírül kedden a Reuters brit hírügynökség, névtelenségbe burkolódzó európai hírszerző forrásokra hivatkozva.

Legalább két, orosz zászlójú tartályhajó vitt ilyen szállítmányt Szíriába Ciprus érintésével, amivel EU-szankciót sértett.
Októberben jelentősen megnőtt a szállított üzemanyag-mennyiség, két hét alatt 20 ezer tonnányit vittek orosz tartályhajók az arab országba - mondta a forrás, aki az ügy érzékenysége miatt nem fedte fel kilétét. Hozzátette, hogy ezek a szállítmányok létfontosságúak az orosz légitámadásokhoz a térségben, és az üzemanyagból a szíriai kormányerőknek is jutott.

Egy másik forrás szerint a tartályhajók görög kikötőkbe is betértek, mielőtt Szíriába vitték rakományukat. Ezt megerősítik olyan hajózási adatok, amelyekhez nyilvánosan hozzá lehet férni. A feljegyzések szerint a Jaz és a Mahalatka nevű orosz tankerek megszakították útjukat EU-területen, majd elhajóztak Libanon és Szíria felé, ám nyomkövetésüket lehetővé tevő jeladóikat a partok közelében kikapcsolták.

A Reuters megpróbált érdeklődni az ügyről az orosz védelmi, továbbá a közlekedési minisztériumnál, de választ nem kapott. Hasonlóan elzárkózott a válaszadástól a két tartályhajót birtokló szentpétervári vállalat, a Transzpetrocsart vezérigazgatója, Alekszandr Jarosenko is.

Az EU két éve tiltotta meg, hogy repülőgép-üzemanyag kerülhessen uniós területről Szíriába, függetlenül attól, hogy a szállítmány közvetlenül az EU-ból származik, és onnan indult útjára, vagy csak áthaladt a közösség területén.