2024. április 26., péntek

Őrállók vagyunk

Kollégiumunk ökumenikus jelleggel működik a magyarság megtartása érdekében – mondta Nagy Margit, az újvidéki Apáczai Diákotthon igazgatója

KEZDETBEN MINDEN NEHEZEN INDUL BE

Honnan a kollégiumalapítás ötlete?

– Úgy gondolom, hogy mi, határon túli magyar értelmiségiek őrállók vagyunk, bennünket Isten azért helyezett ide, hogy amennyire az erőnkből telik, az ő segítségével megvédjük a kisebbségben élő magyarságot. Magyarország határait körülveszik őrtornyok, ilyen a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete (VMPE) is, amely 1993-ban alakult, aztán Vajdaságban létrejöttek még pedagógusszervezetek, az Észak-bácskai Pedagógus Szervezet, az adai, a nagybecskereki… Célunk, hogy a magyar kultúrával, anyanyelvükkel való kapcsolatot ne veszítsék el a gyerekek. Sőt azokat, akik magyar származásúak, de már nem beszélnek magyarul, törekszünk (meg)tanítani magyarul.

A kollégiumalapítás ötlete akkor született meg, amikor a rosszabb anyagi helyzetű vidéki fiatalok nehezen találtak szállást Újvidéken. Az állami kollégiumban kevés hely volt, ezért úgy láttam, szükség lenne kollégiumra, amelynek a szellemisége magyar, és a megmaradásunkat szolgálja. Ennek a kicsi magyarságnak a megmaradása az én szívemben éppen olyan fontos, mint a 1,5 millió megmaradása.

Az Apáczai Közalapítványnak 1999-ben adtuk át a kérvényt. Nem akartam, hogy a pedagógusszövetség legyen a tulajdonos, féltem, hogy megszüntetik az egyesületet, elveszik a kollégiumot. Béres Károly, az akkori maradéki lelkész aláírta a kérvényünket. Azóta a VMPE-nek szerződése van a Maradéki Református Egyházzal, hogy mi működtetjük a kollégiumot, és nem fizetünk bérleti díjat az egyháznak, azaz a tulajdonosnak.

 OTTHONOS HANGULATBAN

Mennyi diák lakik, tanul a kollégiumban?

– 2000-ben 20 lánnyal felavattuk a családi házból alakított első épületünket Újvidéken, a Ćirpanov utcában. Két évvel később átadtuk a központi új épületet, támogatóink az Apáczai Közalapítvány, Határon Túli Magyarok Hivatala. 2003-ban vásároltuk az új épületet itt, a Telep városnegyedben, 2007–2008-ban felépült a fiúkollégium, 2015–2016-ban pedig ennek a kollégiumnak a legújabb épülete.

A két diákotthonban jelen pillanatban 80 férőhelyünk van. Most első ízben nem telt meg. Újvidéken, egyetlenegy állami kollégiumban kevés férőhely van a középiskolás diákok részére, így mi felvettünk középiskolásokat. A diákok általában reggelit-vacsorát hoznak. Nálunk több konyha áll a rendelkezésükre, korszerűen felszerelve tűzhellyel, mikrohullámú sütővel, jégszekrénnyel, mélyhűtővel. Van, aki rendszeresen főz, van, aki csak felmelegíti a lefagyasztott ételt. A kollégiumi elhelyezésünk nagyon otthonossá teszi a hangulatot a hallgatók számára, akik azt mondják, itt jó a társaság. A nagyon rászorulók kedvezményben részesülnek a kollégiumi díjat illetően.

Milyen eszközökből sikerült felépíteni a diákok otthonát?

– Minden építkezés alkalmával kértünk anyagi támogatást a várostól, a szerb államtól, de nem kaptunk. Ennek előnye, hogy a diákotthon egyházi tulajdon, az egyháznak pedig van egy bizonyos fokú autonómiája. A civil szervezet feladata, hogy olyan feladatot végezzen, amely kiegészíti a kormányzat munkáját, mi is kormányzati feladatot látunk el, hiszen kollégistáknak adunk elhelyezést, ami az állam kötelessége. Ha a magyar állam nem segít, a kollégiumból nem lett volna semmi. Ő tartja fenn, ezenkívül segít bennünket a Dunamelléki Református Egyházkerület, a Nemzetpolitikai Államtitkárság, ami a miniszterelnöki hivatalhoz tartozik. Az OTP Bank Pallas Athéné Alapítványa az utóbbi időben számítógépekkel támogatott bennünket, a pedagógusszervezetet pedig a Nemzeti Kulturális Alap elég tisztességesen. Ez vonatkozik a jelenre.

Milyen célból hozták létre a diákok az Apáczai Diáktársaságot?

Elsősorban a művelődési és szórakoztató programok szervezése céljából. A kollégiumban a hallgatók magyarságismereti képzésen vesznek részt, amely részben a magyar történelmen alapul, részben a mai helyzet megismertetésén. Szilágyi Zoltán hertelendyfalvi református püspöki segédlelkész hangulatos áhítatokat, ökumenikus jellegű bibliamagyarázatot, beszélgetést, imát tart. Szeretnék fiatal katolikus lelkészt is hívni, aki jól tud fiatalokkal foglalkozni. A magyarság és a kereszténység terén össze lehet fogni, ha nyitottak vagyunk egymás felé. Különben jómagam olyan családból származom, amely mindig ökumenikus szellemben gondolkozott. Harmath Károly újvidéki ferences atya mindig mellettünk állt, amikor annyi diákunk volt, hogy nem fértünk el a mi tanulótermünkben, akkor évekig oda, a Bonaventurianum kollégium nagytermébe jártunk, és az ő diákjainak egy része is részt vett az áhítatokon és a magyarságismereti előadásokon. Rendívül művelt, felkészült ember, nagyon alkalmasnak találjuk a fiatalokkal való foglalkozásra.

A SZERETET LEGYŐZI A FÉLELMET

– A nyári akadémiákat, a pedagógusképzéseket, a nyári táborok egy részét itt, a diákotthonban tartjuk. A pedagógusszervezetnek jól jött a kollégium, nem kell kunyerálni irodát. A magyar állam támogatásának köszönhetően függetlenné váltunk. A Bibliában olvassuk, hogy az utolsókból lesznek az elsők. Amikor belekezdtem ebbe a munkába, nem volt pénzem, elváltan éltem, senki voltam. A maradéki egyház is olyan egyház volt, amelyről mindenki lemondott. Az Úristen segítségének köszönhetően két senki összefogott. Voltunk olyan helyzetben, hogy megszűnünk, de az Úristen mindig megmutatta az utat: erre... A kulcsszó pedig: tiszta szívvel imádkozni. Ő ad erőt, sikert. Ennek a kicsi magyarságnak a megmaradása az én szívemben éppen olyan fontos, mint a 1,5 millió megmaradása. Isten kegyelméből élünk, azért nem félek. Volt, amikor gyerekként féltem. Református lelkészcsaládból származom, hátrányos helyzetben voltunk Erdélyben, államellenségnek tartottak bennünket, és zaklattak. Ha viszont az emberben van szeretet, a szeretet le tudja győzni a félelmet.

Az összejövetelen olyan aranyosak, kedvesek a gyerekek, olyan jókat nevetünk, energiát kapok tőlük. Ezért mindig jókedvű tudok lenni.

Balog Zoltán ma Újvidéken

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere ma 11 órakor részt vesz az újvidéki Apáczai Diákotthon új épületének felavatása alkalmából rendezett ünnepségen. Délután fél háromkor az Európa Kollégiumba látogat, ahol megtekinti a kollégium színjátszókörének Földtömte szájuk némán kiált időtlen esküt című összeállítását. Ezt követően Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke szól ’56 jelentőségéről a magyar nemzet történetében, majd Balog Zoltán előadást tart az 1956-os magyar forradalomról és szabadságharcról.