2024. április 27., szombat

Szórakozva tanulnak segíteni

A Nikola Tesla Általános Iskola hatodikos és hetedikes diákjai számára elsősegélynyújtási kiképzést tartottak a Vöröskereszt újvidéki szervezetének a szervezésében, amelyet Az általános iskolák felsős diákjainak elsősegély-nyújtásra való kiképzése elnevezésű projekt keretében bonyolítottak le. 

Az általános iskolák felsős diákjainak az elsősegélynyújtásra való kiképzése elnevezésű projekt keretében a vöröskereszt újvidéki szervezete tanfolyamokat tart a tanulók számára (Ótos András felvétele)

Az általános iskolák felsős diákjainak az elsősegélynyújtásra való kiképzése elnevezésű projekt keretében a vöröskereszt újvidéki szervezete tanfolyamokat tart a tanulók számára (Ótos András felvétele)

A projektet a városi egészségügyi igazgatóság finanszírozza, és további négy általános iskolában tartanak majd elsősegély-nyújtási kiképzéseket. A tanfolyamok kétnaposak, illetve 12 iskolaórán át sajátíthatják el a diákok az elsősegélynyújtást. Az iskolásoknak a kiképzés alatt alkalmuk volt/lesz a gyakorlatban is kipróbálni az elsősegélynyújtást. Az előadások során élethű sérüléseket szimulálnak az előadók annak érdekében, hogy a diákok minél valósabb képet kapjanak a balesetekről – írja a Dnevnik napilap. Az előadásokat a Vöröskereszt szakképzett önkéntesei tartják, ennek ellenére azonban sok diák nem értette meg teljesen, hogy miről van szó, hiszen más a televízión látni az elsősegélynyújtást, és más a valóságban segíteni valakin.

– Elég sok az ismert kifejezés, hallottam régebben is az újjáélesztésről és az ütőérről – mondta Milica, az egyik résztvevő diák, majd hozzátette: – Amikor kisebb volt, őt is többször átkötözték, mert a lábát megütötte.

A tanulók pl. azt is begyakorolták, mit tehetnek abban az esetben, ha valaki elájul.

– Ha valaki rosszul érzi magát, akkor nagyon fontos, hogy bemutatkozzunk és közöljük vele, hogy segíteni szeretnénk rajta, ugyanis sokan félnek ilyenkor, és elutasítanak mindenfajta segítséget – mesélik a diákok.

Az általános iskolák felsős diákjainak az elsősegélynyújtásra való kiképzése elnevezésű projektnek talán az a legfontosabb célja, hogy a Vöröskereszt újvidéki szervezete újabb
önkéntesekkel gyarapodjon, az előadásokon résztvevő tanulók pedig nagyon elégedettek azzal, amit eddig, a kiképzések során megtanultak, úgyhogy sikeresnek mondható az akció.