2024. április 27., szombat

A fogaskerékgyártás nagymesterei

Az adai Gordos Károly ikertestvérével már tizenhárom éve sikeresen vezeti az egyedi és pótalkatrészgyártással foglalkozó céget

A Példakép Alapítvány a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságával együttműködve az idén határon túli sikeres fiatal magyar vállalkozóknak hirdette meg a Példakép Pályázatot. A fiatal magyar vállalkozókat népszerűsítő pályázaton a legjobbak közé bekerült a 34 éves adai Gordos Károly, a Zupčanik fogaskerékgyártó cég tulajdonosa. A Gordos ikerpár 21 évesen vette át a családi vállalkozás irányítását, amit édesapjuk 1983-ban alapított. Az elmúlt tizenhárom évben sikeres és eredményes vállalattá fejlesztették a fogaskerékgyártó céget, amely mellett rendelkeznek további három adai és németországi vállalkozással is. Ezekben összesen 33 alkalmazottat foglalkoztatnak, több mint száz fémmegmunkáló géppel rendelkeznek és szinte a világ minden részére szállítanak megrendelésre különféle egyedi és pótalkatrészeket a kereskedőcégeken keresztül.

Gordos Károly

Gordos Károly

– Főleg egyedi pótalkatrészgyártással foglalkozunk. Kifejezetten különleges, összetett pótalkatrészeket készítünk, amelyeket mások nem tudnak, nem mernek, vagy nem akarnak megcsinálni. Sokfelé és sokfajta alkatrészt készítünk – magyarázta Gordos Károly. – Kezdve a mezőgazdasági gépek alkatrészeitől, köztük a komolyabb mezőgépek sebváltó-fogaskerekeiig és fogastengelyeiig. Készítünk differenciálművekbe íveltfogú kúp és tányérkereket, valamint a kerékben lévő bolygóműveket. Az építőipari gépekbe, buldózerekbe, rakodógépekbe és villás targoncába gyártunk differenciálműveket, bolygóműveket, sebváltó és kupolát forgató fogaskerekeket. A bányaipari gépekbe készítünk különböző alkatrészeket és fogaskerekeket. A 110 tonnás dömperek differenciálművét gyártjuk boszniai bányák megrendelésére. Ezenkívül mindenféle nagyobb szerbiai és külföldi cég hajtóműveihez és gépeihez gyártunk fogaskerekeket, egyedi és pótalkatrészeket. Dolgozunk a nagyobb építőipari, útépítő cégeknek, a szerbiai állami vasutaknak. Elég sokat dolgozunk a szlovén vasútnak is. Tavaly Franciaországba gyártottunk sebváltó-fogaskereket teherszállító mozdonyokba. Az idén Olaszországba készítettünk sebváltó-fogaskerekeket személyszállító vonatokba, amelyek végsebessége 160 km/ óra. Készítettünk már alkatrészeket a New York-i metrónak, valamint mi gyártottuk az afrikai Kongó folyón lévő vízerőműben a generátorok rotorjához a nyomólapokat. Az eddigi legnagyobb fogaskerék, amit csináltunk, Angliába került. Ez egy forgószínpadot meghajtó fogaskerék volt, ami több szegmensből állt és műanyagból készült, miután összeszerelték 7,5 méter volt az átmérője. A legkisebb fogaskerék, amit készítettünk, két milliméter átmérőjű volt és egy drónba került. A munkáink közül a legbüszkébbek a globoid csigakerekekre vagyunk, amelyek a fogaskerékgyártás csúcsát jelentik, és az acél és autógyártás központjának számító amerikai Detroitba készítettük a U.S. Steel acélüzembe. Ez egy 650 mm átmérőjű, 350 kilós bronz fogaskerék volt 1 méter hosszúságú tengellyel – közölte a Zupčanik tulajdonosa.

A Zupčanik termékei

A Zupčanik termékei

A gépgyártás-technológus és számítástechnikus végzettségű ikerpár az elmúlt években sikeresen fejlesztette a vállalkozását, amit 2003-ban 5 dolgozóval és 40 megmunkálógéppel vett át, viszont napjainkra már 33 alkalmazottjuk van, és több mint 100 megmunkálógéppel rendelkeznek. Gordos Károly példaértékűnek tartja, hogy Sándorral ikerpárként közösen és sikeresen irányítják a céget. Habár személyiségükben teljesen különböznek, de céljaik közösek, viszont más szemszögből látják a problémákat, ezért kiegészítik egymást, ami előre viszi a vállalkozásukat.

– A munkában kiegészítjük egymást. Sándor tölt több időt a termelésben. Ő foglalkozik naponta az ügyfelekkel, a munkásokkal, a munka 95 százalékát irányítja. Amikor viszont nagy értékű és specifikus munkáról van szó, azzal én foglalkozom. Az én 5 százaléknyi munkámmal ugyanazt az értéket valósítom meg, mint ő a 95 százalékkal, mert az én specifikus munkám annyi időt és energiát igényel, mint az összes többi munkánk. Azonban, ha elhoznak hozzánk egy kis fogaskereket, akkor azt is ugyanúgy megcsináljuk, mint a nagy megrendelést, nem válogatunk a munkában. Az üzletpolitikánk szerint, ha valaki bejön a cégbe, akkor azt nem mondjuk neki, hogy nem tudjuk megcsinálni. A kérdés mindössze annyi, hogy a kért alkatrész legyártása időben és pénzben elfogadható-e számára, mert mi bármilyen munkát megcsinálunk. Egyenrangú  ügyfélként kezeljük azt a megrendelőt is, aki 2000 eurós megrendeléssel jön, és azt is, aki 200 dináros munkát hoz – közölte Gordos Károly, aki hozzátette: – A cégünk amiatt is különleges, mert mi a teljes gyártási folyamatot egy helyen bonyolítjuk le. Az anyagbeszerzéstől kezdve, az esztergáláson, a maráson, a fogazáson, a hőkezelésen és köszörülésen át a kész alkatrészek méréséig és szerelésig. Kész terméket adunk ki a kezünk közül, ami közben nem kerül ki a műhelyből. Az egyik fő célunk volt a cégnél, hogy mindent magunk végezzünk el, kooperánsoktól függetlenül. Ezt 2010-re sikerült elérni, aminek van előnye és vannak hátrányai. Azonban a legnagyobb előnye, hogy mi magunk osztjuk be: ki, mit, mikor és hogyan csinál, így gyorsan tudunk reagálni bármilyen igényre és megrendelésre. A fogaskerék- és alkatrészgyártók között Szerbiában abban is kitűnünk, hogy mindig jelentős raktárkészlettel rendelkezünk, köztük különleges kovácsoltvas anyagokból. Mindig az volt a filozófiánk az anyag, a szerszám, a gép és a munkaerő kérdésében, hogy az itt legyen, biztosítva legyen. Ezért bármikor és bármilyen munkát elvállalhatok, mert tudom, van raktáron anyagom, a műhelybe szerszámom és a megfelelő gépem, valamint rendelkezésre áll hozzá az emberi tudás is. A gyártási folyamatban mindenféle acélt használunk, a különböző hőkezelési technológiáknak megfelelőt, négy-öt fajta műanyagot, textolitot, alumíniumot és bronzot. Az utóbbi két-három évben nagyon sok fiatalt felvettünk mindenféle szakmai tudás és gyakorlat nélkül, majd mi tanítottuk meg őket valamilyen szakmára, átadva nekik a tudásunkat. Ez is példaértékű, mert nem azt várjuk, hogy az égből pottyanjanak le a szakemberek, hanem teszünk érte, hogy legyenek szakemberek – mondta Gordos Károly.