2024. április 27., szombat

A személyes fejlesztés fontossága

A minőségügyi világnap kapcsán tartottak szemináriumot a Közegészségügyi Intézetben

A minőségügyi világnap kapcsán, amelyről az Egyesült Nemzetek Szervezete 1990 óta emlékezik meg minden év novemberének második csütörtökén, a Szabadkai Közegészségügyi Intézet konferenciát szervezett, amelynek keretében az egészségügyben felmerülő kihívásokról, az egyre nagyobb elvárásokról, illetve a szabványok megszerzéséről és a szolgáltatások minőségéről szóltak az előadók.

A képzés, amely akkreditált az illetékes minisztérium részéről, a részvevő egészségügyi dolgozóknak és az előadóknak is bizonyos számú pontot hozott a kötelező továbbképzési rendszerben.

Nada Kosić Bibić, az Egészségnépszerűsítő Központ vezetője a konferencia bevezetőjében kitért arra, hogy a minőséget nagyon nehéz mérni, de rendkívül könnyű észrevenni.

– A páciensnek minden esetben az első helyen kell szerepelnie, s ennek a páciensnek egyre nagyobbak az elvárásai az egészségügyi intézményekkel szemben. A minőségi ellátásnak a hibák megelőzésére kell koncentrálnia, nem pedig a kijavításukra – mondta a szakember.

A szabadkai Közegészségügyi Intézet 1997 óta folyamatosan magáénak tudhatja a nemzetközi szabványokat, hiszen abban az évben először szerezte meg az ISO 9000-es szabványt. Azóta csak fejlődött az intézmény szolgáltatása, s minden évben igyekeznek bővíteni a szolgáltatások listáját. Az idei évtől például a különböző diétás ételek gluténtartalmát és más összetevőjét is be tudják vizsgálni az intézetben – mondta el Gordana Petrović biológus, a minőség-ellenőrzési osztály koordinátora.

A konferencia részvevői egyetértettek abban, hogy nagy kihívásnak számít a minőség folyamatos szinten tartása akkor, amikor folyamatos gazdasági nehézségekkel küzd az ország. Kiemelték azt is, hogy akkor, amikor az eszközök egy része elavult, nincs pénz a folyamatos fejlesztésre, még fontosabb, hogy a személyzet a lehető legnagyobb odaadással és odafigyeléssel végezze a munkáját. Ezért is a személyes fejlesztés elősegítése a mottója az idei világnapnak.