2024. április 27., szombat

Felvételi vizsga nélkül egyetemre

A végzős középiskolások érettségi eredményükkel pályáznák meg a hallgatói helyeket a felsőoktatási intézményekben

Mladen Šarčević oktatási miniszter megerősítette, hogy a szerb kormány nem állt el azon elképzelésétől, hogy a jövőben eltörölnék az egyetemi felvételi vizsga intézményét, ehelyett a végzős középiskolások érettségi eredményükkel jelentkeznének a felsőoktatási intézményekbe.

Egy diák több intézményben is átadhatná jelentkezését. A miniszter elmondása szerint próba jelleggel 2018-ban vezethetik be az újítást, addig felkészülnek a rendszerre, amelyet IPA alapokból finanszíroznának.
– A jelenlegi gyakorlat és szabályok szerint a végzős középiskolások egyrészről készülnek az érettségire, másrészről pedig a felvételire egy adott felsőoktatási intézményben, ám ha itt nem sikerül a felvételi vizsga, vagy nem sikerül beiratkozniuk az intézménybe, akkor egy másik intézmény felvételijére is készülniük kell. Az is megtörténhet, hogy végül olyan intézménybe jutnak be a diákok, amely szak iránt nem is érdeklődnek. Az új rendszer segítségével ezeket a hiányosságokat hatékonyan lehetne kiküszöbölni. Az úgynevezett nemzeti érettségi eredményével a diákok annyi felsőoktatási intézményben pályázhatnának, amennyiben csak kedvük tartja. Emellett az úgynevezett nemzetközi érettségi intézményét is szeretnénk bevezetni. A nemzetközi érettségi valamivel nehezebb a nemzetinél, viszont ezzel az érettségi diplomával a fiatalok a világ bármelyik felsőoktatási intézményébe bejuthatnak és még ösztöndíjra is pályázhatnak – taglalta Šarčević.