2024. április 23., kedd

Marad az alapkamat

Továbbra is négyszázalékos marad a Szerbiai Nemzeti Bank (SZNB) irányadó alapkamatja – közölte csütörtökön a pénzintézet végrehajtó bizottsága.

A döntés meghozatalakor az évközi és év eleji infláció fokozatos ingadozását is figyelembe vette az igazgatóbizottság, amely szerint így kifejezettebb lehet a jövőben a monetáris politika és a szerbiai pénzügyi kereslet felerősödése.
Emellett az idei jó mezőgazdasági terméshozam és az elsődleges agrártermények árának csökkenése a nemzetközi piacokon, valamint az alacsonyabb élelmiszer-gyártási költségek is felerősítik a dezinflációs hatást.
Az SZNB-ben hangsúlyozták, hogy a szerbiai monetáris politika a nemzetközi pénzpiac bizonytalanságát is figyelembe veszi, hiszen figyelmesen követi az amerikai FED és az Európai Központi Bank (ECB) nemzetközi befolyását.
„A bizonytalan nemzetközi helyzet ellenére Szerbiában sikeres a pénzügyi helyzet rendezése és az állami strukturális reformok megvalósítása, emellet a belső egyenlőtlenségek is csökkennek. Mindezek együttesen növelik a szerbiai gazdaság ellenálló képességét, a különböző nemzetközi negatív hatásokkal szemben. Erre enged következtetni a Nemzetközi Valutaalap küldöttségének pozitív osztályzata is, amelyet az októberi látogatása során adott Szerbiának, valamint más eredmények is, amelyek fejlődésről adnak tanúbizonyságot” – olvasható a nemzeti bank közleményében.