2024. április 26., péntek
PODGORICA

Duško Marković lesz Montenegró miniszterelnöke?

A montenegrói államfő az eddig is kormányzó Szocialisták Demokratikus Pártjának (DPS) kormányfőjelöltjét, Duško Markovićot bízta meg kormányalakítással.

Filip Vujanović köztársasági elnök - közleménye szerint - a legerősebb párt jelöltjét kérte fel a kormányalakításra.

Az 58 éves Markovićot, a DPS alelnökét azt követően jelölte pártja a kormányfői posztra, hogy a pártelnök, a 25 éve az országot vezető Milo Đukanović bejelentette: nem kíván miniszterelnök lenni.

Az október 16-i parlamenti választáson a DPS a 81 fős törvényhozás 36 helyét szerezte meg, így önállóan nem tud kormányt alakítani, ezért - a várakozások szerint - a Szociáldemokrata Párttal (SD), valamint a nemzeti kisebbségek pártjaival lép majd koalícióra.

Az ellenzék nem ismeri el a választás eredményét, és a parlament alakuló ülését is bojkottálta, mert úgy véli, hogy a választás nem volt szabad, demokratikus és tisztességes. Az ellenzéki pártok korábban úgy nyilatkoztak, hogy a választás napján leleplezett puccskísérletet megrendezték, annak célja a választók megfélemlítése volt, valamint az, hogy mindenképpen az uniópárti politikai erőkre szavazzanak.