2024. április 27., szombat

Türelmetlenül várja a Trump-kormányzattal a munkát a kanadai miniszterelnök

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök gratulált Donald Trump republikánus amerikai elnökjelöltnek választási győzelméhez szerdán, és jelezte: "türelmetlenül várja, hogy a közeljövőben vele dolgozhasson".

"Kanadának nincs az Egyesült Államoknál közelebbi barátja, partnere vagy szövetségese" - hangsúlyozta közleményében a kormányfő, aki a kereskedelemben, a befektetésekben, valamint a nemzetközi békében és biztonságban jelölte meg a közös munka tárgyát.
A világ leghosszabb közös határán osztozó Kanada és Egyesült Államok kétoldalú kereskedelmének volumene napi kétmilliárd dollár (több mint 500 milliárd forint) az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezménynek (NAFTA) köszönhetően, amelyet Trump újratárgyalna.
"Közös értékeink, mély kulturális kapcsolataink és erős, integrált gazdaságaink továbbra is remek alapot nyújtanak szilárd és prosperáló partnerségünk továbbfejlesztéséhez" - tette hozzá Trudeau.
A kanadai miniszterelnök márciusi fehér házi látogatása során Trump megnevezése nélkül elítélően nyilatkozott "a félelmen, intolerancián és gyűlöletkeltésen alapuló politikákról", szeptemberben pedig óva intett az izolációs tendenciák követésétől.
Trudeau az elmúlt időszakban óvatosabb hangnemre váltott, és a november 8-i elnökválasztás kimenetelét illetően sem volt hajlandó találgatásokba bocsátkozni.